Google платитиме канадським ЗМІ $73 млн на рік за те, щоб новини зберігалися в пошуку

Джерело: The Guardian

Канада та Google уклали угоду про збереження посилань на новини в результатах пошуку та про те, щоб технічний гігант виплачував 73,6 мільйона доларів на рік (100 мільйонів канадських доларів) видавцям новин у цій країні.

Як пояснили у виданні, ця домовленість усуває занепокоєння Google щодо закону Канади про онлайн-новини, згідно з яким, великі інтернет-компанії вимушені ділити прибутки від реклами з видавцями новин в країні.

“Після тижнів продуктивних дискусій я рада повідомити, що ми знайшли шлях вперед разом з Google для імплементації Закону про онлайн-новини”, – прокоментувала міністерка спадщини Канади Паскаль Сент-Онж.

Зазначено, що закон про онлайн-новини був ухвалений у червні, і уряд Канади завершує розробку правил, які, як передбачається, будуть оприлюднені до 19 грудня.

“Після тривалих обговорень ми раді, що уряд Канади взяв на себе зобов’язання вирішити наші ключові проблеми за допомогою законопроєкту C-18”, – зазначив Кент Вокер, президент компанії Alphabet, яка володіє Google.

Відповідно до угоди з Канадою, Google щорічно перераховуватиме 100 мільйонів канадських доларів, враховуючи інфляцію, новинним компаніям.

Раніше Google погрожував заблокувати новини у своїй пошуковій системі, заявивши, що закони Канади суворіші, ніж закони країн Європи та Австралії. Зокрема в компанії були стурбовані, що на них ляже “потенційно необмежена відповідальність”.

“Google погодився належним чином підтримувати журналістів, зокрема місцевих”, — запевнив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

При цьому вказано, що Meta Platforms, інший інтернет-гігант, на якого поширюється дія закону, вже заблокував розповсюдження новин у Facebook та Instagram через власні занепокоєння.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.