Китайські військові нарощують можливості для атак на інфраструктуру США – WP

Джерело: The Washington Post

За словами американських посадовців та представників галузевих служб безпеки, китайські військові нарощують можливості для виведення з ладу основних об’єктів інфраструктури США.

“Китайські військові нарощують свою здатність виводити з ладу ключову американську інфраструктуру, включно з енерго- та водопостачанням, а також комунікаційними та транспортними системами”, – попередили офіційні особи США.

За словами фахівців, протягом останнього року хакерам, пов’язаним з Народно-визвольною армією Китаю, вдалося проникнути у комп’ютерні системи близько 20 критично важливих об’єктів.

При цьому експерти зауважили, що це є частиною ширших зусиль з пошуку способів “посіяти паніку або порушити логістику у випадку можливого американсько-китайського конфлікту у Тихому океані”.

Як розповіли у виданні, хакерських атак також зазнали кілька організацій за межами США, включно з енергетичними компаніями.

Водночас американські посадовці запевнили, що жодне втручання не зачепило промислових систем управління, які керують насосами, поршнями або будь-якими критичними функціями та не призвело до збоїв у роботі.

  • У Китаї висловили сподівання, що Сполучені Штати “зроблять більше кроків”, які сприятимуть китайсько-американському діалогу.
  • Посол Китаю в Сполучених Штатах Се Фен зазначив, що адміністрація Байдена може допомогти відновити напружені відносини, почавши з “практичних” кроків, зокрема таких як відновлення укладеного десятиліттями пакту про наукову співпрацю.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.