У віці 89 років помер кінорежисер Отар Іоселіані

Джерело: NEWSGEORGIA

Грузинсько-французький кінорежисер, сценарист, актор Отар Іоселіані помер у віці 89 років.

Як розповіли у виданні, з середини 80-х років минулого століття Іоселіані жив і працював у Франції. Причиною його від’їзду були розбіжності із радянською цензурою.

Він знімав у жанрі притчі і вважав за краще не запрошувати відомих акторів, оскільки, на його думку, глядачі мали впізнавати в персонажах фільму самих себе.

“Пастораль”, “Фаворити місяця”, “Полювання на метеликів” та “Сади восени” – самі назви фільмів Іоселіані говорять про поетичну природу його творчості”, – йдеться в матеріалі.

Останній фільм режисера, “Зимова пісня” вийшов 2015 року.

ДОВІДКОВО. Отар Іоселіані народився 2 лютого 1934 року в Тбілісі, Грузія. Вчився на механіко-математичному факультеті Московського державного університету. У 1965 році закінчив режисерський факультет ВГІКу (майстерня О. Довженка).

У 1962 році Іоселіані поставив короткометражну стрічку “Квітень”, а в 1964 році зняв документальний фільм “Чавун”, показавши у ньому один день роботи металургійного заводу. Вже для цих фільмів був характерний оригінальний режисерський стиль, який яскраво виявився в його першій повнометражній картині “Листопад” (1966 рік), яку було відзначено в Каннах, вона отримала нагороду ФІПРЕССІ та Жоржа Садуля за найкращий дебют.

У 1971 році на екрани вийшов фільм “Жив співучий дрізд”, а в 1976 році режисер поставив “Пастораль”, який здобув приз ФІПРЕССІ на Берлінському фестивалі.

З початку 1980-х років Отар Іоселіані працював у Франції, там він зняв декілька документальних і короткометражних картин: у 1984 році фільм “Фаворити Місяця” нагороджено на Венеційському кінофестивалі Спеціальним призом журі.

Цією ж премією відзначено ще два фільми Іоселіані – “І стало світло” (1989 рік) та “Розбійники. Глава 7” (1996 рік).

У 1999 році на екрани вийшов новий фільм Отара Іоселіані, в якому він зіграв одну з головних ролей, – “Прощавай, рідний дім”. Лауреат Царськосельської художньої премії (2001 рік).

Фотопастки зафіксували різноманітне життя тварин у нацпарку “Черемоський” під час літнього моніторингу. Це ефективний спосіб спостереження за дикою природою, котрий дозволяє детально вивчати поведінку та міграцію тварин у їхніх природних середовищах.

Українські аграрії вже намолотили майже 63,7 млн тонн нового врожаю зернових та олійних культур на площі 18,1 млн га. Загалом зібрано 45,1 млн тонн зернових та 18,6 млн тонн олійних.

28-29 жовтня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан планує відвідати Грузію з офіційним візитом. Інформацію про це підтвердила пресслужба адміністрації уряду.

Під час засідання 10-ї наради Сторін Водної конвенції українська делегація звернула увагу на екологічні наслідки дій Росії, включно з катастрофою на Каховській ГЕС. Делегати закликали до об’єднання зусиль для притягнення Росії до відповідальності за злочини проти довкілля. Представник України презентував Національний план співпраці з транскордонного моніторингу вод. 

В Україні зросла кількість протоколів за порушення мовного закону. Зокрема на середину жовтня зафіксовано 216 випадків, що на 70% більше проти минулого року. Порушники отримали 64 штрафи та 91 попередження.