Китай сколихнув землетрус магнітудою 6,2: загинуло понад сотня осіб

Джерело: Reuters

Землетрус магнітудою 6,2 стався у віддаленому гірському окрузі на північному краю Цинхай-Тибетського плато близько опівночі 18 грудня. На цей час відомо про 118 загиблих та сотні постраждалих.

Влада мобілізувала низку екстрених служб, але рятувальні роботи можуть бути нелегкими через морозну погоду, яка охопила більшу частину Китаю. За даними державних ЗМІ КНР, 20 осіб вважаються зниклими безвісти після землетрусу.

Землетруси є звичайним явищем у західних провінціях, таких як Ганьсу, які лежать на східній межі Цинхай-Тибетського плато, тектонічно активної території.

Найбільш смертоносний землетрус у Китаї за останні десятиліття стався у 2008 році, коли землетрус магнітудою 8,0 стався в Сичуані, убивши майже 70 000 осіб.

Епіцентр вчорашнього землетрусу був за 5 км від кордону між Ганьсу та сусідньою провінцією. Сильні підземні поштовхи відчувалися в багатьох частинах провінції Цинхай.

Землетрус стався в повіті Цзишань північно-західної китайської провінції Ганьсу 18 грудня о 23:59 за місцевим часом на глибині 10 км.

Станом на 7:50 ранку 19 грудня у Ганьсу під час землетрусу загинуло 105 осіб, 397 постраждали – з них 16 осіб у критичному стані.

Кількість загиблих у Цинхаї становить щонайменше 13 осіб, ще 182 зазнали поранень.

У зону лих було направлено близько 2000 рятувальників з провінційної пожежної служби та 900 з лісової бригади, а також 260 професійних рятувальників. У рятувальних роботах також брали учать військові та поліція.

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій Китаю підвищило рівень екстреного реагування на землетрус до другого найвищого рівня. Національна комісія з охорони здоров’я направила групу медичних експертів і координувала бригади екстреної допомоги з інших провінцій.

За даними CCTV, місцева влада також ввела обмеження на рух транспорту в Цзишішань до завершення рятувальних робіт. Громадських волонтерів також просять не заходити в зону лиха.

Оскільки район лиха знаходиться у високогірному регіоні, де холодна погода, рятувальні служби працюють над запобіганням вторинним лихам, спричиненим факторами, не пов’язаними з землетрусом.

Вранці 19 грудня температура в Лінься, Ганьсу, неподалік від місця землетрусу, сягнула -14 градусів.

  • Місцевий експерт з реагування на стихійні лиха вважає, що саме погода буде основною проблемою для рятувальників.

Попри те, що 72 години після землетрусу є найбільш ймовірним часом для порятунку тих, хто вижив, він буде скорочений через суворі погодні умови, а жертви, які опинилися в пастці, зазнають більшого ризику.

Унаслідок землетрусу були пошкоджені деякі системи водопостачання, електрики, транспорту, зв’язку та інша інфраструктура.

Підземні поштовхи відчувалися на відстані 1000 кілометрів у центральній провінції Хенань.

Велика гідроелектростанція за 50 км від епіцентру землетрусу не постраждала.

Попередній аналіз показує, що землетрус був розривним типом, одним із трьох із магнітудою вище 6, які сталися в межах 200 км від епіцентру з 1900 року. Державні ЗМІ повідомили про щонайменше 32 афтершоки протягом години після землетрусу.

Представники Ганьсу повідомили журналістам, що останній сильний землетрус магнітудою щонайменше 5,0, який стався в радіусі 100 км від епіцентру, був у 2019 році.

Загалом до сьогоднішнього ранку було зареєстровано дев’ять підземних поштовхів магнітудою 3,0 і вище, два з яких мали магнітуду щонайменше 4,0.

За даними CENC, 19 грудня у трьох тисячах кілометрів від Цзишаня о 9:46 ранку за місцевим часом у регіоні Сіньцзян стався ще один землетрус магнітудою приблизно 5,5 і на глибині 10 км у місті Артукс.

  • 2 грудня на острові Мінданао на півдні Філіппін стався землетрус магнітудою щонайменше 7,5.

Уночі 18 жовтня російські окупаційні війська масовано атакували Україну безпілотниками, загалом випустивши 135 БпЛА.

Гаррі Стайлс, Найл Хоран, Зейн Малік та Луї Томлінсон опублікували спільну заяву у зв’язку зі смертю свого колишнього колеги по гурту One Direction Ліама Пейна.

Після того, як 17 жовтня стало відомо про вбивство лідера терористичного угруповання ХАМАС Ях’ї Сінвара, ліванське угруповання Хезболла заявило, що загострюватиме війну проти Ізраїля.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.