Бельгійська партія виключила зі своїх лав ймовірного китайського шпигуна – Politico

Джерело: Politico

Бельгійська ультраправа партія Vlaams Belang (“Фламандський інтерес”) виключила зі своїх лав колишнього сенатора Франка Креєльмана через звинувачення в тому, що він впродовж трьох років працював на китайську розвідку.

“Його дії суперечать меті і суті, навіть назві нашої партії”, – заявив голова партії Том Ван Грікен.

Як пояснили у виданні, це відбулося після розслідування, опублікованого Financial Times, Der Spiegel і Le Monde, в якому детально описано, як китайське шпигунське агентство протягом трьох років нібито використовувало Креєльмана для впливу на дискусії в Європі з різних питань: від утисків демократії в Гонконгу до переслідування уйгурів у Сіньцзяні.

“Я ставлюся до цього дуже серйозно. Це фактично означає, що деякі люди саботують наше процвітання, нашу безпеку, нашу демократію зсередини, з боку партії, яка засідає в парламенті нашої країни, в Сенаті”, – обурився прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо.

Зокрема звинувачення проти Креєльмана включають зафіксовані текстові повідомлення, якими він обмінювався з представником китайського шпигунського агентства Даніелем Ву між 2019 і 2022 роками.

Так, у звітах детально описується, що наприкінці 2022 року, коли канцлер Німеччини Олаф Шольц збирався відвідати Китай, Ву попросив Креєльмана переконати двох правих членів Європейського парламенту просувати ідею про те, що США і Велика Британія підривають енергетичну безпеку Європи.

Ву нібито написав про це Креєльману в текстовому повідомленні: “Наша мета – розділити американсько-європейські відносини”.

Відомо, що Креєльман працював у фламандському парламенті до 2014 року. До цього він був членом бельгійського Сенату.

Через необережність косметологині загинула жінка, що прийшла до неї на процедуру. Причиною стало гостре отруєння анестетиком.

Колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна може стати членом альянсу, навіть попри триваючу повномасштабну війну.

Члени банди з автоматами увірвалися в місто Понт-Сонде, вбивши щонайменше 70 осіб і змусивши понад 6000 людей тікати. Лідер банди “Гран Гріф” Лаксон Елан заявив, що це була помста за пасивність цивільних під час нападів поліції на його людей.

Три нідерландські активістки закликають вшанувати пам’ять невинних жінок, які стали жертвами полювання на відьом у XV-XVII століттях, встановивши національний пам’ятник.

Дональд Трамп, колишній президент США, а нині кандидат від Республіканської партії, вважає, що Ізраїль має атакувати іранські ядерні об’єкти у відповідь на запуск балістичних ракет з Ірану.