НАЗК внесло державну будівельну компанію Китаю до переліку міжнародних спонсорів війни

Джерело: НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло другу найбільшу державну будівельну компанію КНР China Railway Construction Corporation (CRCC) до переліку міжнародних спонсорів війни.

Китайська China Railway Construction Corporation (CRCC) і досі продовжує працювати у РФ, будуючи метро, мости та автомагістралі. Саме це і стало підставою для внесення компанії до переліку міжнародних спонсорів війни.

Залізнично-будівельна корпорація CRCC – друга найбільша державна будівельна компанія у Китайській Народній Республіці. Вона займається будівництвом залізничної інфраструктури в Китаї, зокрема автомагістралей, тунелів, мостів, швидкісних шосе, аеропортів, портів тощо.

CRCC працює в Росії вже 6 років, тобто вона відкрила своє представництво у Росії вже після початку російської агресії 2014 року.

CRCC знаходиться під контролем групи China Railway Construction Group, яка повністю підпорядкована Комітету з контролю та управління державним майном КНР (SASAC).

У 2017 році російський підрозділ компанії, ТОВ “Сиарсиси РУС” підписав контракт на будівництво трьох станцій Великої кільцевої лінії Московського метрополітену: “Аміньєвське шосе”, “Мічурінський проспект” та “Проспект Вернадського”. У грудні 2021 року відбулося їх відкриття.

У цьому ж році “Сиарсиси Рус” розпочало будівництво Транскордонної канатно-підвісної дороги через річку Амур між містами Благовіщенськ (РФ) та Хейхе (КНР) з пасажирським терміналом.

Дочірня компанія China Railway Construction Corporation International підписала контракт на будівництво п’ятої ділянки національної автомагістралі “Москва – Казань” протяжністю 107 км, яка є важливою частиною більш глобального транспортного маршруту “Європа – Західний Китай”.

КНР займається будівництвом п’ятого етапу шляху, що повністю розташований у Нижньогородській області РФ. Ділянка, виділена китайській компанії, спочатку коштувала 58,9 млрд руб., проте вартість її збільшилась до ₽ 70-80 млрд руб., (понад 900 млн дол. США). Будівництво має завершитись у грудні 2023 року (за іншими даними – у червні 2024 року).

При цьому рекламування зазначеної траси відбувається за безпосередньої участі президента країни-агресорки – Володимира Путіна. Він відкрив нову ділянку траси Москва – Казань від Москви до Арзамаса в Нижньогородській області у вересні 2023 року.

Також, за повідомленням міжнародних ЗМІ, наприкінці жовтня 2023 року керівництво Росії та Китаю таємно обговорило плани будівництва підводного тунелю, який має з’єднати Росію з тимчасово окупованим Кримом. Генпідрядником будівництва тунелю під Керченською протокою стане компанія CRCC.

Компанія в особі ТОВ “Сиарсиси Рус” продовжує бути активним учасником імпортно-експортних операцій. Зокрема у період з 24 лютого 2022 року по 31 липня 2023 року імпортовано товарів на суму понад 22 млн доларів. Серед імпортованих товарів: матеріали, запчастини, інструменти для будівельних конструкцій та самого будівництва (каркаси, колони, балки, стійки тощо) з КНР.

Компанія CRCC забезпечує технологічні спроможності агресора, продовжує активно підтримувати економіку Росії та, відповідно, спонсорувати агресію проти України. Спроб засудити війну Росії проти України з боку керівництва компанії не було.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.