Молдова до кінця 2024 року планує вийти з усіх угод, підписаних у межах СНД

Джерело: NewsMaker

Депутат від правлячої молдовської партії “Дія та солідарність” (PAS) Дойна Герман заявила, що до кінця 2024 року Молдова планує припинити участь майже у всіх договорах, укладених в рамках Співдружності Незалежних Держав (СНД). Вона додала, що країна вже на фінальному етапі цього процесу, попри деякі невирішені питання.

В інтерв’ю депутатка пояснила, що наразі триває процес технічного розірвання договорів, укладених у межах СНД. Вона також підкреслила, що офіційне завершення участі Молдови в СНД не обов’язково вимагатиме публічної заяви або вираження остаточної позиції країни.

20 липня парламент Молдови схвалив у другому читанні проєкт денонсації Конвенції про Міжпарламентську асамблею СНД, за який проголосували 53 депутати від PAS. Цей крок був зроблений спікером парламенту Ігорем Гросу, який заявив, що діяльність МПА СНД більше не відповідає політиці та цілям Молдови, зокрема через її орієнтацію на Європейський вектор.

В цілому, протягом 2023 року депутати Молдови денонсували 22 угоди в рамках СНД.

  • Начальник генштабу бельгійської армії адмірал Мішель Хофман попереджає про війну з Росією. Він стурбований тим, що країна перейшла до воєнної економіки та що президент РФ Володимир Путін продовжує погрожувати Європі.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.