Міноборони відсудило в постачальника неякісних бронежилетів і берців понад 1 млрд грн

Джерело: Міністерство оборони України

Міністерство оборони України перемогло в міжнародному арбітражі з іноземним постачальником неякісних бронежилетів та берців на суму понад один мільярд гривень.

На початку вторгнення Міноборони оплатило в іноземного постачальника поставку бронежилетів та берців для Збройних Сил України.

Берці доставили літом 2022 року з порушенням термінів постачання, а бронежилети надходили протягом літа-зими 2022 року, також із порушеннями – вони не проходили балістичні випробування. 

У зв’язку з цим Міноборони України не прийняло ці товари й вимагало повернення коштів за непридатний товар та сплати штрафних санкцій, однак постачальник відмовився відповідати на ці вимоги.

Юридична служба Міністерства оборони подала позов до міжнародного арбітражу з метою стягнення вартості непоставлених бронежилетів, штрафних санкцій та відсотків річних.

Арбітражний трибунал вирішив задовольнити позов Міноборони.

Загальна сума вирішених вимог становить понад 27 мільйонів доларів США (більше одного мільярда гривень) і містить, окрім вартості товару, штрафні санкції, відсотки річних та арбітражний збір.

Це найбільша сума серед усіх арбітражів, що на даний момент веде Міністерство оборони.

“Ця сума – це результат злагодженої роботи команди юристів Міністерства. Повернення збитків, яких Міністерству і державі завдають недобросовісні постачальники – це одна з пріоритетних цілей міністерства”, – сказав заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Згідно з рішенням міжнародного арбітражу, відсотки річних продовжують нараховуватися на вартість непоставленого товару до моменту погашення заборгованості.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.