SpaceX незаконно звільнила працівників, які критикували Ілона Маска, – агентство праці США

Джерело: Reuters

Агентство праці США в середу, 3 січня, звинуватило виробника ракет і супутників SpaceX у незаконному звільненні восьми співробітників за розповсюдження листа, в якому засновника та генерального директора Ілона Маска назвали “відволікаючим і збентеженим”.

Регіональний чиновник Національної ради з трудових відносин (NLRB) подав скаргу, в якій стверджував, що SpaceX порушила права працівників згідно з федеральним трудовим законодавством щодо об’єднання та захисту кращих умов праці.

Лист, надісланий керівникам SpaceX у червні 2022 року, стосувався серії твітів Маска з 2020 року, багато з яких мали сексуальний характер. Співробітники стверджували, що заяви Маска не узгоджуються з політикою компанії щодо різноманітності та недобросовісної поведінки на робочому місці, і закликали SpaceX засудити їх.

У скарзі також звинувачують SpaceX в тому, що вони допитували співробітників щодо листа, зневажливо ставилися до причетних працівників і погрожували звільнити працівників, які займалися подібною діяльністю.

У SpaceX існує “токсична культура”, де домагання допускаються, особливо щодо жінок, заявила Дебора Лоуренс, одна зі звільнених співробітників, у заяві, наданій її адвокатами.

“Ми написали відкритого листа керівництву не зі злого наміру, а тому, що дбали про місію та людей навколо нас”, — сказала Лоуренс.

Якщо SpaceX не розв’яже це питання, справу розглядатиме адміністративний суддя, рішення якого можна буде оскаржити в раді, а потім у федеральному апеляційному суді. Слухання призначено на 5 березня.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.