У Греції відкрили відновлений палац, де коронували Олександра Македонського

Джерело: CNN

У Греції відновили стародавній палац, де приблизно 2400 років тому полководець Олександр Македонський був коронований царем Македонії. Його було зруйновано у 148 році до нашої ери, а його руїни було виявлено під час розкопок у XIX столітті.

Фото: CNN

Палац Егей, також відомий як Королівська митрополія Македонії, був збудований Філіпом II Македонським, батьком Олександра Македонського, у IV столітті до нашої ери. Займаючи площу близько 15 000 квадратних метрів, він був найбільшою спорудою в класичній Греції. На його території розташовувалися великі банкетні зали, місця для поклоніння богам та внутрішні двори.

За підтримки ЄС проведено часткову реконструкцію, яка тривала 16 років і коштувала більш як 20 мільйонів євро. Реставраційні роботи охоплювали розкопки, документування та збереження знайдених артефактів. Грецький уряд відновив 1400 квадратних метрів мозаїки, мармурові підлоги та деякі колони, зберігаючи загальний вигляд руїн.

Фото: EPA

Це місце, де Олександр Македонський був коронований після смерті свого батька, перш ніж розпочати свій величний похід. Відкриття цього палацу є подією глобального значення та має міжнародне визнання, сказав прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс під час церемонії відкриття.

Фото: EPA

Довідка. Олександр Македонський завоював величезні території від Греції до Єгипту, Персії (нині Ірану), Північної Індії та Центральної Азії. Його імперія, яка не мала собі рівних на той час у західній історії, визначила епоху, відому як елліністичний період, сприяючи розповсюдженню античної грецької науки і культури та визначаючи грецький вплив у східній частині Середземного моря на наступні тисячоліття.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на запитання щодо ситуації із корупцією в Україні заявив, що, мовляв, це так Росія намагається заплямувати імідж української влади.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.

Народний депутат від “Слуги народу” Дмитро Гурін запевняє, що щиро не вбачає ні ризиків, ані проблем у тому, аби роздавати кошти партнерів, котрі ті передали на цільові програми в Україні. Принаймні так він відповів на запитання Букв на платформі X.

Ізраїльська атака, ймовірно, тимчасово зупинить постачання Іраном балістичних ракет до Росії. Експерти наголошують, що удар Ізраїлю по іранських об’єктах значно ослабив обороноздатність країни.

У Рівненській області на території заводу з утилізації відходів у Костополі 26 жовтня було виявлено мертвого лева. Поліція розпочала перевірку за цим фактом.