Законопроєкт про лобіювання не торкається діяльності позаштатних радників Єрмака – Шабунін

Джерело: Віталій Шабунін

Глава “Центру протидії корупції” Віталій Шабунін прокоментував законопроєкт про лобіювання №10337, який голосуватиметься у парламенті 10 січня у першому читанні.

За його словами, насправді даний законопроєкт не розв’язує жодних проблем з недоброчесним лобіюванням.

Як приклад він привів позаштатних радників очільника Офісу президента Андрія Єрмака, які, за словами Шабуніна, “мають більше впливу у державі, аніж деякі міністри”.

“Це дуже гарно продемонструвала присутність деяких з них на офіційній зустрічі з Блінкеном. Хто цим позаштатним радникам платить за роботу – невідомо. Хоча саме через них часто “вирішують” найбільш зашкварні питання”, – зазначив Шабунін.

Та попри це, законопроєкт про лобіювання жодним чином не регулюватиме діяльність позаштатних радників Єрмака.

Більш того, законопроєкт не передбачає жодної відповідальності для посадовців у разі недоброчесного лобіювання.

“Тобто, дозволяє “слузі” Мотовиловцю і надалі рятувати своїх друзів від кримінальної відповідальності окремими законопроєктами, які передбачають мільйонні виплати з бюджету для конкретних компаній”, – додав Шабунін.

Натомість проєкт закону “відкриває владі можливість натиснути на громадськість”. За даними Шабуніна, влада спробує це зробити вигадливими правками до законопроєкту до другого читання.

Він резюмував, що подібне було у 2017 році, коли до законопроєкту додали правку про декларування антикорупційних активістів.

“З нетерпінням чекаємо на сіквел цієї саги”, – наголосив Шабунін.

  • 25 грудня глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, а також член депутатської групи “Партія “За майбутнє” Віктор М’ялик зареєстрували законопроєкт 10371 про новий святковий день — День подяки Богові.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.