Близько 6,3 млн українців виїхало за кордон внаслідок повномасштабного вторгнення РФ – ООН

Джерело: Представництво ООН в Україні

Згідно з даними Організації Об’єднаних Націй, близько 6,3 млн українців вимушено виїхали за кордон після повномасштабного вторгнення Росії на територію України.

Крім того, через повномасштабну війну понад 14,6 мільйона українців у 2024 році потребуватимуть гуманітарної допомоги. Це близько 40% населення України.

В ООН пояснили такі оцінки тим, що кожного дня в Україні гинуть і зазнають поранень мирні жителі, росіяни руйнують будинки українців та об’єкти критичної інфраструктури. До того ж, ситуацію ускладнюють несприятливі погодні умови, зокрема морози.

“Крім насильства Україна також наразі потерпає від суворих зимових погодних умов. Продовження масштабної гуманітарної підтримки сьогодні, як ніколи, є нагальною потребою”, – зазначили в Управлінні ООН з координації гуманітарних справ.

Зокрема, 15 січня в Женеві відбудеться презентація Плану гуманітарних потреб і реагування в Україні та Регіонального плану реагування на потреби шукачів притулку з України на 2024 рік.

Зазначені плани спільно представлять Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГС ООН) та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Під час заходу відбудеться панельна дискусія щодо обох планів за участю заступника генерального секретаря ООН з гуманітарних питань/координатора надзвичайної допомоги Мартіна Гріффітса, Верховного комісара ООН у справах біженців Філіппо Гранді, гуманітарної координаторки в Україні Деніз Браун, віцепрем’єр-міністерки України Ірини Верещук і представників неурядових організацій.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…