Цього місяця Україна та Угорщина організують зустріч Зеленського та Орбана

Джерело: The Telegraph

Міністри закордонних справ України та Угорщини зустрінуться, щоб організувати зустріч президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Саміт між міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто заплановано на 29 січня в Ужгороді.

“Ключовими темами стане організація зустрічі президента України Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном для просування важливих для України рішень в Європейському Союзі та всебічного розвитку двосторонніх відносин”, – повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Раніше Орбан заблокував запропонований багаторічний пакет допомоги Києву на суму 50 мільярдів євро. Угорський лідер заявив, що гроші для України не повинні надходити з центрального бюджету ЄС, і це було б “поганим рішенням”. Одначе, він пояснив, що уряд у Будапешті не підтримає новий пакет допомоги Європейського Союзу для України, доки блок не виплатить усі кошти Угорщині.

Також нагадаємо, що 14 грудня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан покинув залу, коли решта лідерів приймали рішення розпочати переговори з Україною щодо вступу, повідомили троє дипломатів ЄС. Дипломати зауважили, що жодна країна не проголосувала проти, тож Євросоюз законно погодив рішення.

Згодом Орбан підтвердив свою позицію стосовно початку переговорів, одначе додав, що 26 інших країн ЄС наполягали на початку переговорів з Києвом, тому Угорщина вирішила, що вони можуть йти своїм шляхом.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

На жаль, багато херсонців, які пережили війну в умовах окупації, не змогли залишитися у своєму…

Після захоплення Вугледара на Донеччині російські сили, ймовірно, продовжать спроби наступу.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.