Виверження вулкану в Ісландії: потоки лави досягають рибальського містечка

Джерело: Reuters

14 січня на південному заході Ісландії почалося виверження вулкана. Вже до середини дня потоки розплавленої лави досягли околиць невеликого рибальського містечка, підпаливши будинки. Місто евакуювали напередодні.

Виверження почалося на північ від рибальського містечка Гріндавік, але досі не було зрозуміло, звідки саме виходить лава і в якому напрямку вона тече.

Життю мешканців нічого не загрожує, хоча інфраструктура може бути під загрозою, — повідомив президент Ісландії Гудні Йоханнессон, додавши, що перебоїв у польотах не було.

Виверження почалося вранці 14 січня на північ від міста, яке лише за кілька годин до цього було евакуйовано вдруге з листопада через побоювання на тлі великої сейсмічної активності.

Минулими тижнями влада побудувала бар’єри із землі та каміння, щоб спробувати захистити Гріндавік від лави, приблизно за 40 км на південний захід від столиці Рейк’явіка, та виверження пробило оборону міста.

Геотермальний курорт Блакитна лагуна, розташований неподалік, закрився в неділю.

Це було друге виверження вулкана на півострові Рейк’янес на південному заході Ісландії менш ніж за місяць і п’яте з 2021 року.

Ісландія, розміром приблизно з американський штат Кентуккі, може похвалитися більш ніж 30 діючими вулканами, що робить північноєвропейський острів основним місцем для вулканічного туризму — нішевого сегмента, який приваблює тисячі шукачів гострих відчуттів.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.