«Черговий злочин росіян»: в «Енергоатомі» прокоментували замінування периметра ЗАЕС

Джерело: “Енергоатом”

Президент “Енергоатома” Петро Котін заявив, що нещодавнє замінування периметра тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції – черговий злочин росіян.

“Ситуація на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС залишатиметься крихкою та небезпечною, допоки росіяни будуть перебувати там. Єдиний вихід – повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС і прилеглих територій. Лише тоді відновлення ядерної та радіаційної безпеки на станції стане можливою”, – зазначив виконуючий обовʼязки голови правління АТ “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

За його словами, окупація Росією ядерного об’єкта – Запорізької АЕС – єдиний випадок у світі.

В “Енергоатомі” зазначили, що російське військове і політичне керівництво не соромиться казати світу про те, що вони здійснюють ядерний тероризм і розміщують військову техніку на території працюючої атомної станції.

За час перебування російських окупантів на Запорізькій АЕС станція була у восьми повних і одному частковому блекауті.

“Кожна така подія є надзвичайно небезпечною для ядерної та радіаційної безпеки всього континенту”, – наголосили в “Енергоатомі”.

Зазначимо, що за інформацією МАГАТЕ, російські окупаційні війська вчергове встановили міни по периметру Запорізької АЕС.

“Міни по периметру ЗАЕС, у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожами об’єкта, які раніше були ідентифіковані інспекторами МАГАТЕ на станції та були вилучені в листопаді 2023 року, тепер знову встановлені. Це зона обмеженого доступу, недоступна для робочого персоналу станції”, – йдеться у звіті МАГАТЕ.

Генеральний директор Рафаель Гроссі зауважив, що наявність мін не відповідає нормам безпеки МАГАТЕ.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.