Словаччина не блокуватиме виділення коштів ЄС для України

Джерело: Денис Шмигаль

Денис Шмигаль та Роберт Фіцо – глави українського та словацького урядів – провели зустріч в Ужгороді, за підсумками якої підписали спільну заяву, яка посилить двосторонні відносини держав на основі взаємної довіри та поваги.

Шмигаль повідомив, що на зустрічі з Фіцо вони дійшли згоди з низки питань. Зокрема:

  • Уряд Словаччини не блокуватиме купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу.
  • Україна та Словаччина співпрацюватимуть у питанні постачань з боку словацької компанії техніки для зведення оборонних рубежів.
  • Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 млрд євро з боку Європейського Союзу.
  • Словацький уряд повністю підтримає євроінтеграційні прагнення України.

Окрім цього, на зустрічі підписано спільну заяву про двосторонні відносини на основі взаємної довіри та поваги.

Згідно із заявою, Україна та Словаччина:

  • підтвердили готовність до подальшої співпраці, спрямованої на повагу до територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів;
  • відзначили тверду та послідовну підтримку Словацької Республіки європейської інтеграції України;
  • висловили підтримку Формули миру президента України Володимира Зеленського;
  • наголосили на важливості участі Словаччини у відновленні України та призначення віцепрем’єр-міністра з плану відновлення, стійкості та економіки знань Словацької Республіки;
  • підтвердили важливість участі Словаччини у гуманітарному розмінуванні України;
  • відзначили важливість спільних зусиль щодо забезпечення глобальної продовольчої безпеки, підвищення транзитного потенціалу для експорту української сільськогосподарської продукції;
  • підкреслили важливість розвитку військово-технічного співробітництва на комерційній основі.

“Україна та Словаччина продовжать плідну співпрацю заради безпеки та процвітання наших країн. Вдячні словацькому народу, який допомагає Україні та українцям у ці непрості часи”, – наголосив український прем’єр.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.