Universal Music Group погрожує видалити каталог пісень з TikTok

Джерело: The Guardian

Universal Music Group (UMG) заявила, що видалить усі пісні з застосунку TikTok після того, як звинуватила соціальну медіаплатформу в спробі “залякати” їх та підписати “погану угоду” щодо плати за права на музику.

Термін дії угоди між Universal Music Group і TikTok закінчується протягом наступних 24 годин після того, як компаніям не вдалося домовитися щодо питань, серед яких компенсація виконавцям та штучний інтелект.

Якщо сторони не досягнуть угоди, деякі з найпопулярніших музичних творів у світі, зокрема пісні Тейлор Свіфт, Гаррі Стайлза і новий вірусний хіт Murder on the Dancefloor – буде видалено з бібліотеки TikTok.

У гнівному відкритому листі під назвою “Чому ми повинні взяти Time Out у TikTok” UMG, найбільша музична компанія у світі, звинуватила TikTok у спробі “залякування”, щоб “прийняти дешеву угоду”, порівняно з попередньою угодою. UMG стверджує, що застосунок пропонує їм ціну, набагато нижчу ринкової вартості.

TikTok, що належить китайській компанії ByteDance, — це додаток для соціальних мереж, який дозволяє користувачам створювати короткі відео, більшість із яких супроводжується звуковими ефектами та ліцензованою музикою.

Неможливо переоцінити домінування UMG над популярною музикою, оскільки компанія володіє правами на таких виконавців та гуртів, як Beatles, Боб Ділан, Елтон Джон, Дрейк, Стінг, The Weeknd, Кендрік Ламар, SZA, Аріана Гранде, Джастін Бібер, Адель, U2, Coldplay, Post Malone тощо. Це єдина музична компанія, яка отримувала 9 із 10 найкращих альбомів у музичному чарті Billboard 200 одночасно, і досягала цього чотири рази.

Один хіт, який належить UMG, “Murder on the Dancefloor” Софі Елліс-Бекстор, нещодавно став особливим хітом на TikTok , де деякі заможні користувачі зняли себе, танцюючи навколо палацових будинків, відтворюючи сцену з фільму “Солтберн” 2023 року.

Якщо UMG не вдасться досягти угоди з TikTok, усі його пісні будуть видалені з сервісу після закінчення терміну дії угоди 31 січня, підтвердив Reuters представник UMG.

У відкритому листі UMG стверджувала, що на TikTok припадає “лише близько 1% нашого загального доходу”, що, за їхніми словами, свідчить про те, “як мало TikTok компенсує виконавцям і авторам пісень, попри його величезну та зростаючу базу користувачів, стрімке зростання доходів від реклами та збільшення залежності від музичного контенту”.

Коли переговори зайшли в глухий кут, UMG стверджує, що TikTok намагався “залякати” компанію, “вибірково видаливши музику деяких наших виконавців, які лише починають кар’єру”, і залишив на платформі великих зірок.

“Тактика TikTok очевидна: використовувати потужність своєї платформи, щоб завдати шкоди вразливим виконавцям і намагатися залякати нас, щоб ми пішли на погану угоду, яка недооцінює музику та недооцінює артистів і авторів пісень, а також їхніх шанувальників”, — пише UMG.

TikTok зреагував на заяву UMG, звинувативши компанію у тому, що вона “поставила власну жадібність вище інтересів своїх артистів і авторів пісень”.

“Попри брехливий наратив і риторику Universal, факт полягає в тому, що вони вирішили піти від потужної підтримки платформи з більш ніж мільярдом користувачів, яка служить безплатним засобом просування та відкриття для їхніх талантів”, — заявили в TikTok.

Суперечки виникають тоді, коли TikTok більше займається створенням музики та штучним інтелектом. Він запустив TikTok Music минулого року в окремих країнах як конкурента Spotify і Apple Music, а також запускає функцію “AI Song”, яка дозволяє користувачам створювати пісні за допомогою підказок.

UMG звинуватила TikTok у тому, що він “дозволив заповнити платформу записами, створеними ШІ”.

“Розробляючи інструменти, які дозволяють користувачам пробуватись у створенні музики штучним інтелектом, TikTok спонсорує заміну виконавців штучним інтелектом”, – заявили в UMG.

  • За результатами дослідження ІМІ, в українському сегменті соціальної мережі ТікТок поширюють дезінформацію, яка підвищує напругу в суспільстві, поширює протестні настрої та налаштовує українців проти правоохоронних органів та ЗСУ.
  • Непал заборонив китайський TikTok через те, що його вміст “шкодив соціальній гармонії”.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.