Енергоатом завершив ремонт усіх доступних Україні енергоблоків

Джерело: Міністерство енергетики України

Наразі працюють усі дев’ять блоків атомних електростанцій, підконтрольних Україні. Це сталося після того, як Енергоатом вивів з планово-попереджувального ремонту ще один енергоблок АЕС на 11 днів раніше запланованого терміну.

“Енергоатом успішно завершив ремонтну кампанію 2024 року і підготував до роботи у зимовий період всі 9 енергоблоків, підконтрольних Україні. Енергосистема залишається збалансованою. Однак постійні ворожі атаки призводять до пошкоджень, що ускладнюють її роботу. Триває активне відновлення енергооб’єктів і підготовка енергосистеми до осінньо-зимового періоду”, – йдеться у повідомленні Міненерго.

Енергетики закликали ощадливо використовувати електроенергію в пікові години споживання, особливо ввечері, з 17:00 до 22:00.

Нагадаємо, очільник Міністерства енергетики Герман Галущенко заявляв, що Україна здатна пройти зиму без вимкнень світла, якщо російська армія не обстрілюватиме енергетичну інфраструктуру. За його словами, вимкнення світла взимку можуть відбуватися через аварійні ремонти, але не матимуть системного характеру.

  • Три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька – найменша АЕС в Україні (має в експлуатації лише два енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.
  • Володимир Зеленський під час інтерв’ю ABC News повідомив, що Росія використовувала китайські супутники для знімків українських ядерних об’єктів, що створює загрозу можливих ударів по них.
  • Напередодні зими РФ готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, заявив міністр закордонних справ країни Андрій Сибіга, посилаючись на інформацію від української розвідки. Мова про відкриті розподільні пристрої АЕС та підстанції передачі, які необхідні для безпечної роботи атомної енергетики, пояснив він.

Росія змушує африканських жінок, яких обманом привезла до країни, виготовляти безпілотники для війни проти України.

Мелінда Френч Гейтс, колишня дружина Білла Гейтса, оголосила про створення нового фонду з бюджетом 250 мільйонів доларів для покращення психічного та фізичного здоров’я жінок.

В понеділок НАТО розпочне свої щорічні ядерні навчання, про що заявив в четвер, 10 жовтня, генеральний секретар альянсу Марк Рютте на тлі загостреної ядерної риторики президента Росії Володимира Путіна.

Цього тижня вручення Нобелівських премій з хімії та фізики викликало дискусії щодо домінування компанії “Google” у сфері штучного інтелекту та визнання досягнень у галузі інформатики. Google є лідером у дослідженнях ШІ, але стикається з конкуренцією від Microsoft і OpenAI, а також з посиленим контролем регуляторів США.

У четвер, 10 жовтня, один з найбільш відомих та титулованих тенісистів світу, іспанець Рафаель Надаль оголосив про завершення кар’єри.