1938 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень внаслідок збройної агресії РФ

Джерело: Міністерства культури та інформаційної політики України

Станом на 25 січня 2024 року, через повномасштабну війну Росії проти України збитків зазнали 1 938 об’єктів культурної інфраструктури без урахування пам’яток культурної спадщини. З них 314 – знищено (16%).

Загальні втрати закладів культури державної форми власності – 28 од. (9%); комунальної форми власності – 1910 од. (6%).

Загально найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та м. Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади. Це 48% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, що зазнали збитків.  

Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти на території 277 територіальних громад (18,9% від загальної кількості ОТГ), зокрема у Вінницькій – 3,2%, Дніпропетровській – 19%, Донецькій – 83%, Житомирській – 17%, Закарпатській – 2%, Запорізькій – 36%, Київській – 27 %, Луганській – 46 %, Львівській – 4 %, Миколаївській – 44 %, Одеській  – 9 %, Полтавській – 2 %, Сумській – 51%, Харківській – 54%, Херсонській – 43%, Хмельницькій – 17%, Черкаській – 6%, Чернігівській – 47%, Кіровоградській – 2 % областях та м. Києві.

Загалом зазнали збитків:

  • клубні заклади – 929;
  • бібліотеки – 689;
  • заклади мистецької освіти – 154;
  • музеї та галереї – 113;
  • театри, кінотеатри та філармонії – 38;
  • парки, зоопарки, заповідники – 12;
  • цирки – 3.

У відомстві зазначили, що на кінець січня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

Після початку офіційної роботи новий міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс запевнив, що Україну підтримуватимуть надалі. Так він відповів на привітання українського колеги Рустема Умєрова.

Станом на ранок 3 липня, всього за добу росіяни 26 разів обстріляли населені пункти Донецької області. Є жертви.

В середу, 3 липня, президент Росії Володимир Путін прибув до Казахстану на саміт ШОС та для декількох двосторонніх зустрічей, у тому числі з лідерами Китаю та Туреччини.

Протягом минулої доби, 2 липня, по всій лінії фронту зафіксовано 158 бойових зіткнень.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 2 липня. З початку доби відбулося 136 бойових зіткнень.