«На одного військового припадає 6-8 платників податків», – Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський на пресконференції в Естонії

Президент Володимир Зеленський заявив, що українці, які працюють та сплачують податки у бюджет країни, також захищають державу.

На запитання журналістів, чи потрібно Естонії передавати українців призовного віку для мобілізації в Україні, президент відповів, що “є питання” до тих громадян мобілізаційного віку, які не на фронті, не сплачують податки в Україні та незаконно виїжджали за кордон.

“Є питання не щодо громадян України, які виїхали із самого початку війни. Виїжджали жінки, чоловіки різного віку. Ніхто не знав, що буде завтра. Усі рятувалися. Ми відкривали всі кордони у дружні сусідні держави, щоб люди не чавили одне одного на кордоні. Але ми відстояли 50% захопленої території на початку війни, відбили ворога. І два роки б’ються наші хлопці. І в цей час є люди, які поза законом перетинали кордон. Це питання до цих людей, чоловіків”, – прокоментував глава країни.

За його словами, громадяни мобілізаційного віку повинні допомагати Україні та бути в Україні.

“Я зараз не говорю, що хтось повинен бути на фронті, а хтось ні. Є закон. Є правило: на одного військового, якого оплачує Україна (з цим нам ніхто не допомагає), припадає 6-8 платників податків. Якщо ви в Україні, не на фронті, але працюєте і сплачуєте податки – ви так само бороните державу. Це дуже потрібно”, – наголосив Зеленський.

Водночас він додав, що громадяни мають або допомагати на фронті, або ж працювати та платити податки, бо інакше не буде грошей на військового: “А не буде військового – не буде кому захищати Україну”.

З 23 по 27 жовтня 2024 року в іспанській Валенсії на треці Circuit Ricardo Tormo відбудуться FIA Motorsport Games — олімпійські ігри для автоспорту. Ці змагання проводяться з 2019 року раз на два роки і залучають все більше дисциплін. 

Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 22 жовтня 2024 року “Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів”. Зокрема мовиться про ліквідацію медико-соціальних експертних комісій з 31 грудня 2024 року.

Енергетики відновили роботу високовольтної лінії, яка з’єднує Запорізьку АЕС з енергосистемою України.

Заступник глави МЗС Польщі Владислав Теофіл Бартошевський заявив, що Польща хоче ознайомитися з таємними додатками до “плану перемоги” України і звертатиметься щодо цього до української сторони.

У 24-й окремій механізованій бригаді імені Короля Данила спростували повідомлення про те, що російські війська змогли вклинитися в українську оборону в районі Часового Яру. За словами речника бригади Андрія Полухіна, окупанти не здатні перейти далі мікрорайону Канал, а їхні піхотні групи потрапляють під контроль українських дронів, і їх швидко нейтралізують.