Україна купуватиме озброєння напряму в оборонних підприємств Норвегії

Джерело: пресслужба Міноборони

Уряд Норвегії погодив закупівлю Україною озброєння напряму у підприємств норвезького ОПК вже з 2024 року.

Так, під час робочого візиту до Норвегії заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк зустрівся норвезькими урядовцями, парламентарями, представниками бізнесу та обговорив військове співробітництво між країнами.

Гаврилюк запевнив, що Україна дуже зацікавлена як у закупівлі зброї для своїх потреб у норвезьких підприємств ОПК, так і у створенні спільних виробництв окремих зразків ОВТ на українській території. Він додав, що норвезькі компанії виробляють високотехнологічну зброю, яка буде ефективною ще багато років.

Своєю чергою, прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере зазначив, що війна РФ проти України стала найбільшим викликом політиці безпеки сучасності.

Українці борються за своє виживання та свободу. Їхня оборона – це також і наша боротьба. Це боротьба за демократичні цінності та європейську безпеку. Тому Норвегія й надалі підтримуватиме Україну, – наголосив він.

2 лютого уряд Норвегії презентував парламенту країни звіт та план подальшої багатомільярдної допомоги Україні у межах програми Нансена, яка охоплює як військову, так і гуманітарну сфери. Цей пакет допомоги – безпрецедентний, оскільки є найбільшим в історії Норвегії за обсягом допомоги країні, яка перебуває у стані війни.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам нагадав, що серед іншого, Норвегія уже передала Україні артилерійські засоби, бронетехніку, танки, обладнання для розмінування.

Разом із Великою Британією ми підтримуємо Україну у розбудові її берегової та морської оборони. Крім того, інструктори Збройних сил Норвегії здійснюють навчання українських військовослужбовців у Великій Британії, Німеччині та Литві.

Представник українського відомства зауважив, що довготривалі програми наших партнерів, які містять оборонні пакети та бюджетну підтримку, мають вирішальне значення для українського народу.

Довідка. У лютому 2023 року парламент Норвегії ухвалив рішення щодо підтримки України – програму Нансена. Її названо на честь лауреата Нобелівської премії миру Фрітьйофа Нансена – в пам’ять про його видатну гуманітарну діяльність в Україні сто років тому. Уряд Норвегії вирішив дозволити прямі продажі зброї та продукції оборонної промисловості країни Україні. Ця зміна політики набула чинності 1 січня 2024 року.

Російські окупанти атакували авто “швидкої” у Станіславі, що на Херсонщині, повідомила 18 жовтня обласна військова адміністрація.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе.