Орендував квартиру біля аеродрому, щоб шпигувати: СБУ затримала агента РФ

Джерело: Служба безпеки України

На Київщині затримано чоловіка, якого підозрюють у співпраці з російською ФСБ.

За даними СБУ, затриманий збирав розвіддані про Сили оборони та критичну інфраструктуру у столичному регіоні. Зокрема зловмисник намагався виявити місця базування авіації ЗСУ.

Також його цікавили напрямки та інтенсивність польотів повітряних суден українських військ.

Для збору розвідінформації затриманий оселився на декілька днів в орендованій квартирі поблизу місцевого аеродрому.

Разом з цим, за даними слідства, він розвідував геолокації комплексів протиповітряної оборони ЗСУ та з’ясовував точність ворожих “прильотів” по енергооб’єктах.

Співробітники СБУ затримали зловмисника “на гарячому”, коли він проводив дорозвідку поблизу енергогенеруючого підприємства у Києві.

За даними слідства, ворожим поплічником – 18-річний мешканець столиці. Його кілька місяців тому дистанційно завербував співробітник ФСБ РФ.

У поле зору агресора затриманий потрапив через свою активність у прокремлівських Telegram-каналах, де схвалював збройну агресію проти України.

Надалі фігурант спілкувався зі своїм російським куратором через анонімний чат у популярному месенджері.

За виконання ворожих завдань зрадник отримував від окупантів гроші, які надходили на його банківську картку.

Під час обшуків у помешканні затриманого вилучено мобільний телефон і комп’ютер із доказами його листування з російською спецслужбою. Також виявлено банківську картку, на яку ФСБ переказувала кошти.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

  • У Миколаєві затримали місцевого жителя, який збирав розвіддані про Збройні сили України поблизу акваторії Чорного моря.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.