З України намагалися незаконно вивезти поштою рештки істот, яким 400 млн років

Джерело: Державна митна служба України у Telegram

Митники в Києві виявили спробу незаконного вивезення з України за кордон поштою цінних скам’янілостей, серед яких були рештки давніх істот віком близько 400 мільйонів років.

Експерти-палеонтологи визнали, що ці фосилії мають велику культурну і наукову цінність та є унікальною геологічною спадщиною.

Під час митного огляду міжнародного поштового відправлення із Тернополя до Тайваню, митники помітили скам’янілості з характерними зовнішніми рисами давніх істот. Припущено, що така знахідка може бути дуже стародавньою.

Скам’янілості були негайно направлені для експертизи до Національного науково-природничого музею НАН України.

Фото: Державна митна служба України

За висновками експертів, ці фосилії складалися з плиток червоного пісковику раннього девонського періоду, а також містили панцир “риб” Protopteraspis двох видів, а ще – слабко зцементований вапняк із крабом Daira speciose та черепашкою червоного молюска Halyotis sp.

За встановленими у музеї даними, знахідки є оригінальними фосиліями з басейну річки Дністер на Поділлі. Вік трьох із них оцінюється приблизно у 400 мільйонів років, а решток краба та молюска – у 10-20 мільйонів років.

Київська митниця склала протокол про порушення митних правил згідно зі статтею 473 Митного кодексу України стосовно громадянина, який намагався вивезти ексклюзивні палеонтологічні зразки за кордон. Фосилії  вилучено.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.