Планував знеструмити 5 областей України: коригувальника РФ засудили до 15 років тюрми

Джерело: СБУ

Коригувальника ФСБ РФ, який планував знеструмити п’ять областей України, засудили до 15 років позбавлення волі.

У зоні його особливої уваги були основні електропідстанції на території Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей.

Також зловмисник збирав відомості про наслідки ворожих ударів по енергетичній інфраструктурі України. Передусім він намагався дізнатися інформацію про рівень ушкоджень і технологічні спроможності цих об’єктів.

Розвіддані потрібні були агресору для підготовки нових та проведення повторних ракетних ударів для повного знеструмлення 5 областей України.

У червні 2023 року військові контррозвідники СБУ у Харкові затримали російського агента під час виконання ним ворожого завдання.

Суд призначив йому 15 років тюрми.

Як встановило слідство, зловмисником виявився посадовець місцевого підрозділу компанії “Укренерго”, який очолював групу з оптимізації та розрахунку втрат електроенергії.

Встановлено, що російська спецслужба завербувала його ще до початку повномасштабного вторгнення РФ, а наприкінці лютого 2022 року – визначила йому розвідзавдання.

Отриману інформацію зрадник дистанційно передавав до ФСБ через “зв’язкового”, який перебував у тимчасово окупованому місті Щастя на Луганщині. Для комунікації використовували анонімний чат у месенджері.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.