Астрономи виявили у Всесвіті рекордний об’єкт, яскравіший за Сонце в 500 трильйонів разів

Джерело: Sky News

Астрономи виявили квазар, який у 500 трильйонів разів яскравіший за Сонце, і, можливо, це найяскравіше місце у Всесвіті.

Фото: M. Kornmesser/ESO

Зазначають, що маса величезної чорної діри, яка його живить, становить від 17 до 19 мільярдів мас Сонця та зростає з найбільшою швидкістю, яку будь-коли фіксували астрономи.

Коли його вперше помітили в 1980 році, то вважали зіркою, але минулого року його перекласифікували як квазар після спостережень в пустелі Атакама в Австралії та Чилі.

Виявлений квазар відомий як J0529-4351 і знаходиться на відстані 12 мільярдів світлових років.

Дослідження опубліковано в журналі Nature Astronomy.

Довідково: Квазари – це позагалактичні об’єкти, які мають зореподібні зображення й потужні емісійні лінії з великим червоним зміщенням у спектрі. Рекордний квазар, виявлений командою під керівництвом Австралії, поглинає еквівалент Сонця на день, оскільки втягує величезну кількість газу.

2 липня президент Володимир Зеленський обговорив з майбутнім генсеком НАТО Марком Рютте взаємодію України з Північноатлантичним альянсом.

Сполучені Штати незабаром нададуть новий пакет безпекової допомоги Україні на понад 2,3 мільярда доларів. До цього пакету входитимуть ракети для протиповітряної оборони, протитанкова зброя та інші критичні боєприпаси із запасів США. 

В Одесі на вулиці Балківській на пішохідному переході автомобіль збив дівчинку. Рух на дорозі на той момент не регулювався світлофором через відсутність електропостачання.

В Україні активно створюють і використовують новітню зброю. Завдяки прагненню перехитрити ворога і великим інвестиціям, Україна стає центром для розробки автономних дронів та іншого озброєння.

Другий Західний окружний військовий суд у Москві заочно засудив українського журналіста Дмитра Гордона до 14 років позбавлення волі.