Після закриття через пандемію європейські країни планують знову відкрити посольства в КНДР

Джерело: Reuters

Європейські країни планують знову відкрити посольства в Північній Кореї, які було закрито під час пандемії.

Зокрема команда Федерального міністерства закордонних справ Німеччини відвідала столицю Північної Кореї Пхеньян з метою технічної перевірки.

“Протягом кількох днів вона перевіряє територію посольства Німеччини”, – сказав речник, зазначивши, що досі немає рішення про відновлення роботи посольства.

Велика Британія, яка закрила своє посольство та вивела з Північної Кореї весь дипломатичний персонал у травні 2020 року, також має намір надіслати команду, повідомив речник МЗС.

“Ми раді, що деякі дипломати повертаються до Пхеньяна, і вітаємо кроки КНДР щодо відновлення кордону. Ми ведемо обговорення з урядом КНДР через його посольство в Лондоні щодо організації найближчого візиту технічно-дипломатичної групи Великої Британії”, – сказав речник.

Велика Британія також закликала Північну Корею дозволити міжнародному співтовариству, включаючи всіх дипломатів, агентства ООН і гуманітарні неурядові організації, в’їхати в країну.

Спеціальний представник Швеції у справах Кореї Пітер Семнебі сказав, що досягнуто певного прогресу в остаточному поверненні шведських дипломатів до Пхеньяна, але відмовився від уточнення, посилаючись на делікатність дискусій.

“Є певний рух, і ми сподіваємося, що ми зможемо відновити наше посольство відносно скоро”, – сказав він.

Під час пандемії Північна Корея запровадила деякі з найсуворіших у світі заходів щодо карантину, включаючи майже повну заборону на поїздки та масштабні стіни на кордоні, і лише нещодавно почала послаблювати міжнародні обмеження.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.