Війна в Україні вплинула на відносини РФ з колишніми країнами СРСР – британська розвідка

Джерело: міноборони Великої Британії

Британські розвідники оцінили, як повномасштабне вторгнення РФ в Україну вплинуло на відносини Росії з колишніми державами-членами СРСР.

Фахівці зауважили, що Кремль, найімовірніше, хоче й надалі мати вплив у цих країнах як пріоритет зовнішньої політики, вирішальний для внутрішньої безпеки та економічного процвітання.

Та попри це, повномасштабна війна проти України знизила загальний вплив РФ на інші сусідні держави.

“Ресурси, які РФ виділила на Україну, та її нездатність досягти воєнного прориву поставила під сумнів традиційну позицію Росії як гаранта регіональної безпеки”, – зауважили розвідники.

Вони додали, що порушення суверенітету України також підвищило ймовірність загрози безпеці з боку Росії, а занепад російської економіки та ризик вторинних санкцій посилили занепокоєння щодо економічної залежності від Кремля.

Зважаючи на ці обставини, колишні країни СРСР активізували зусилля щодо диверсифікації своїх економічних, політичних та безпекових відносин, аби зменшити залежність від Росії.

“Хоча Росія зберігає значну присутність, як відкриту, так і приховану, здатність Кремля досягати своїх цілей і завдань майже напевно значно знизилась за останні два роки”, – резюмували розвідники.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.