90% української агропродукції експортується морем – Мінагрополітики

Джерело: Мінагрополітики

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час онлайн-привітання учасників конференції “BLACK SEA GRAIN. EUROPE-2024” заявив, що 90% всієї української агропродукції експортується морем.

Він зазначив, що Україна продовжує відігравати важливу роль у гарантуванні світової продовольчої безпеки. У 2023 році українські аграрії зібрали великий врожай зернових та олійних культур – понад 70 млн тонн та експортували продукції на майже 22 млрд доларів. І це дуже важливий сигнал для світу, що Україна готова виробляти і доставляти їжу тим, хто її потребує.

За словами Тараса Висоцького, досягти таких суттєвих результатів вдалося завдяки підтримці міжнародних партнерів та налагодженню експорту з портів Великої Одеси.

“Український зерновий коридор показує хороші результати. 90%  всієї продукції експортується саме морем. Лише в грудні 2023 Україна експортувала з Одеси 5 мільйонів тонн збіжжя, один мільйон – через Дунай і ще один мільйон – транзитом сухопутним коридором через європейських сусідів. Тому роль України в питанні глобальної продовольчої безпеки – надзвичайно важлива. Особливо, що стосується експорту зернових до країн Африки та Азії”, – зазначив Тарас Висоцький.

Перший заступник міністра підкреслив, що водночас українські аграрії, які постраждали через вторгнення Росії, потребують захисту.

Під час конференції обговорюватимуться  питання подолання воєнних ризиків для європейського та українського ринку, глобальні виклики агроринку та прогноз врожаю-2024, ринок  зернових та олійних культур Чорноморського та Дунайського регіону, процес євроінтеграції України та інші питання.

Довідково. Конференція “BLACK SEA GRAIN. EUROPE” – захід для світових лідерів зернової та олійної галузі. Конференція об’єднує виробників та переробників зернових і олійних, сектор agri-food, трейдерів, логістів, банки та інвестиційні фонди, органи державної влади та галузеві асоціації з метою налагодження ефективної взаємодії в постачаннях товарів з України по всьому світу.

4 липня в Україні щорічно відзначається День Національної поліції згідно з указом Президента України від 4 квітня 2018 року.

Італійська оборонна група Leonardo і німецький концерн Rheinmetall домовилися створити спільне підприємство для виробництва танків та інших систем наземної оборони.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення в діях колишнього заступника Генерального прокурора, що свідчать про його незаконне збагачення на майже 29 млн грн.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 3 липня. З початку доби відбулося 135 бойових зіткнень.

Засновник ГО “Експертний корпус”, начальник відділу Українського інституту національної пам’яті, а нині командир роти 206 батальйону 241-ї бригади ТрО Роман Кулик закликав командування об’єктивно оцінити можливості війська та дослухатися до військових. Військовослужбовець повідомив про втрати у своїй роті через надскладні, як він наголосив, “фантастичні” задачі.