Затверджено план заходів Міноборони в межах співробітництва Україна – НАТО на 2024 рік

Джерело: Міноборони

Міністр оборони Рустем Умєров затвердив план заходів Міноборони України з реалізації адаптованої Річної національної програми співробітництва з НАТО на 2024 рік.

Адаптована Річна національна програма співробітництва Україна – НАТО (аРНП) розроблена на виконання домовленостей за результатами Вільнюського саміту НАТО. Ключовим пріоритетом аРНП є реформування сектору безпеки та оборони України.

Міністр оборони України Рустем Умєров підписав план заходів Міністерства оборони та Збройних сил України з реалізації аРНП на 2024 рік.

“Міністерство оборони України як координатор Сил оборони має забезпечити системні зміни на шляху до вступу в НАТО. Відтак, виконання заходів по аРНП є одним із пріоритетів. Заходи програми, які були розроблені відомством враховують рекомендації експертів НАТО”, – сказав Рустем Умєров.

Погоджений план передбачає більш ніж 50 заходів Міноборони в межах 17 цілей, які мають бути виконані протягом цього року. Основні індикатори 2024 року, зокрема стосуються:

  • опрацювання Пріоритетного пакету спроможностей та Початкового переліку вимог до взаємосумісності з НАТО;
  • внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення демократичного цивільного контролю над ЗСУ, удосконалення об’єднаного керівництва Силами оборони держави та планування у сфері безпеки й оборони України;
  • завершення трансформації системи командування та управління відповідно до принципів та стандартів НАТО;
  • запровадження нової моделі спільного урядування в системі Міноборони;
  • забезпечення ефективного функціонування закупівельних агенцій Міноборони;
  • розробка національних документів на основі стандартів НАТО;
  • утворення Спільного центру Україна – НАТО з аналізу, підготовки та освіти (JATEC);
  • аналіз законодавства у сфері безпеки й оборони на відповідність нормативно-правовим документам НАТО.

Міноборони розробляло план заходів аРНП у взаємодії з урядовим офісом віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України О.Стефанішиної та Міжнародним секретаріатом НАТО для забезпечення цілісності та інтегрованості документа.

“Максимальна увага була приділена вимірюваності та процесу моніторингу виконання заходів. Разом з тим, документ залишається гнучким інструментом, який підлягає щорічному перегляду пріоритетів на основі динаміки безпекової ситуації та пов’язаних з нею подій”, –  пояснив заступник міністра оборони України Станіслав Гайдер.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.