Швеція приєднується до найбільших військових навчань НАТО з часів Холодної війни

Джерело: Reuters

4 березня Збройні сили Швеції приєдналися до НАТО для навчань, надаючи війська, гелікоптери та винищувачі, оскільки альянс проводить найбільшу серію військових тренувань з моменту закінчення Холодної війни.

Зауважується, що Збройні сили Швеції та Фінляндії роками тренувалися разом, але членство Фінляндії в НАТО та майбутнє членство Швеції, котрі вирішили приєднатися до блоку після вторгнення Росії в Україну, додає новий вимір, оскільки вони глибше інтегруються в альянс.

Швеція готова приєднатися до НАТО, можливо, протягом кількох днів після отримання остаточної ратифікації минулого тижня.

У навчаннях беруть участь понад 20 000 військовослужбовців з більш ніж десяти країн.

На півночі Норвегії американські та норвезькі F-35 приєдналися до фінських F-18 і шведських винищувачів Gripen у межах першого випробування спільного Північного центру повітряних операцій.

Навчання на крайній півночі Норвегії, Швеції та Фінляндії є частиною масштабних тренувань альянсу Steadfast Defender 2024, які відпрацьовують, як війська США можуть посилити європейських союзників на східному фланзі НАТО та перевірити нові плани регіональної оборони.

Близько 90 000 військовослужбовців мають приєднатися до більш широких навчань НАТО, які триватимуть також у травні, в яких задіяно понад 50 кораблів, а також літаки, танки та інші бронетехніки.

НАТО розпочало найбільші військові навчання з часів Холодної війни, репетируючи, як американські війська можуть посилити європейських союзників у країнах, що межують з Росією, та на східному фланзі альянсу, якщо розгориться конфлікт із “майже рівним” противником.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…