Ірландія проголосує за вилучення «сексистських» згадок про жінок із Конституції

Джерело: Reuters

Ірландія готується проголосувати 8 березня за заміну конституційних посилань на важливість “життя жінки вдома”, що є ще однією спробою оновити її соціально-консервативний установчий документ 1937 року.

У той час як соціальні зміни в колись глибоко католицькій країні стимулювали скасування заборони на аборти та одностатеві шлюби, Конституція містить пункт, який визнає, “що своїм життям у домі жінка надає державі підтримку, без якої спільне благо неможливо досягти”.

Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар назвав майбутнє голосування, як шанс видалити деякі “дуже старомодні, дуже сексистські висловлювання про жінок”.

З усім тим, деякі активісти та правозахисні групи виступили проти пропозиції уряду замінити формулювання, позаяк, мовляв, це не покладає на державу більшого юридичного обов’язку підтримувати тих, хто надає чи отримує догляд у сім’ї.

Місце жінки там, де вона хоче, і в нашій Конституції ніщо менше не прийнятно, — заявила Орла О’Коннор, директорка Національної жіночої ради Ірландії.

Другий пункт, який має бути замінений, зазначає, що держава  “прагнутиме до того, щоб матері не були змушені з економічної необхідності займатися працею, нехтуючи піклуванням про дім”.

До 1973 року самотні жінки повинні були звільнятися з роботи після виходу заміж, а заміжні жінки не мали права претендувати на вакансії.

Опитування громадської думки, проведені за тиждень до голосування, показали, що явна більшість підтримає цю пропозицію, а другий варіант розширює визначення сім’ї в конституції, визнаючи “довговічні відносини”, такі як пари та їхні діти, які спільно проживають.

Культовий персонаж DC Бетмен, який вперше дебютував у коміксах у березні 1939 року, отримає зірку на Голлівудській алеї слави.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.