У Франції знайшли майже цілісний скелет динозавра віком 70 мільйонів років

Джерело: CNN

Випадкова знахідка, зроблена на півдні Франції, виявила рідкісний зразок — майже цілісний скелет динозавра, з’єднаний від задньої частини черепа до хвоста.

Величезну скам’янілість знайшли у травні 2022 року після того, як палеонтолог-любитель Дем’єн Боскетто та його собака натрапили на щось незвичайне під час прогулянки в лісі в Монтульє. Боскетто помітив край скелі, який нещодавно обвалився, і вирішив придивитися ближче, коли він побачив оголену кістку у землі.

Археологічна та палеонтологічна культурна асоціація при музеї Крузі у співпраці з Французьким національним центром наукових досліджень ідентифікувала майже 10-метрову скам’янілість як скелет титанозавра під час розкопок. Боскетто, який був членом асоціації протягом восьми років, сказав CNN, що, попри те, що розкопки останків динозаврів “завжди захоплюючі та цікаві для наукових досліджень і розуміння екосистем того часу”, кістки в їх майже первісному анатомічному положенні робить цю знахідку надзвичайною.

З погляду музеографії, це дасть можливість представити широкому загалу тварин майже повністю в анатомічних положеннях, що є чимось чудовим, — додав Боскетто.

Нещодавно виявлений 70% цілісний скелет титанозавра знайшли під час розкопок разом із кількома скам’янілостями різних динозаврів та інших хребетних. За словами науковця, серед інших виявлених останків були рабдодон — травоїдна тварина, як-от титанозавр — і фрагменти скелетів м’ясоїдних тварин, таких як тероподи та крокодили.

Скелет титанозавра нині знаходиться в лабораторії музею Крузі, де його вивчатимуть.

Залишки скам’янілостей титанозаврів знаходять по всій Європі, але лише деякі з них виявлені в анатомічному зв’язку, пояснив Боскетто. Знахідка скелета в такому стані свідчить про те, що тіло поховали до того, як воно повністю розклалося, зазначив Метью Каррано, геолог-дослідник і куратор відділу “Динозаври” в Національному музеї природної історії Смітсонівського інституту.

Повнота зразка спростить визначення, чи це новий вид, чи новий зразок виду, який уже відомий, — пояснив Каррано. — Потрібен час, щоб дізнатися всі подробиці про цей новий зразок, але я впевнений, що він надасть нову важливу інформацію про цю групу динозаврів.

Служба безпеки завершила досудове розслідування щодо чотирьох російських агентів, які готували теракти у Києві та Львові.

В мережі поширюються кадри того, як вулиці міст і сіл перетворюються на стрімкі ріки через повені, спричинені штормом “Борис”.

Біллі Айліш та її брат Фіннеас О’Коннелл публічно заявили, що на виборах президента США голосуватимуть за кандидатку від демократів, чинну віцепрезидентку Камалу Гарріс.

В США в штаті Юта рейс авіакомпанії Delta Air Lines повернули назад через те, що у пасажирів почалась кровотеча з носа та вух через проблеми з тиском у салоні літака.

Дослідження показало, що пари, які активно діляться закоханими селфі в соцмережах, можуть бути менш щасливими, ніж ті, хто не так активно це робить.