Фільм «20 днів у Маріуполі» уперше в історії здобув «Оскар» для України

Джерело: сайт кінопремії

У ніч із 10 на 11 березня у Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження премії “Оскар-2024”. Перемогу у категорії “Найкращий документальний фільм” здобула стрічка Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі”.

Зауважимо, що це перша перемога українського фільму на головній кінопремії світу, яку вручає Американська академія кінематографічних наук та мистецтв.

“Я вдячний. Але мабуть я буду першим режисером на цій сцені, який не хотів би робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я б віддав цю нагороду за те, щоб Росія не вбивала моїх земляків, звільнила всіх українських військових і цивільних, які зараз в тюрмах. Але я не можу змінити минуле. Але усі ми можемо зробити так, що правда переважить. І люди Маріуполя та інші, які віддали своє життя, ніколи не будуть забутими. Тому що кінематограф формує спогади, а спогади формують історію. Тож дякую вам всім, дякую Україні! Слава Україні!”, – сказав зі сцени Чернов.

Довідка. Документальний фільм “20 днів у Маріуполі” розповідає про облогу Маріуполя у 2022 році. Коли починається повномасштабне російське вторгнення, єдина команда журналістів, що опинилася у пастці, в оточеному Маріуполі, намагається продовжити свою роботу, документуючи трагедії війни.

3 липня Міністерство оборони США оголосило про додаткову безпекову допомогу для задоволення критичних потреб України у сфері безпеки та оборони. Зокрема мовиться про 2,2 млрд доларів для закупівлі ракет для ППО і 150 млн доларів військової допомоги.

У міністерстві оборони України в середу, 3 липня, повідомили, що США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму понад 2,3 мільярда доларів.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 2 липня. З початку доби відбулося 136 бойових зіткнень.

В Україні активно створюють і використовують новітню зброю. Завдяки прагненню перехитрити ворога і великим інвестиціям, Україна стає центром для розробки автономних дронів та іншого озброєння.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що припинення вогню могло б прискорити переговори з Росією.