Від присутності в Україні військ НАТО не будуть порушені міжнародні норми — президент Чехії

Джерело: Euractiv

Президент Чехії Петр Павел заявив, що присутність військових з країн НАТО в Україні не буде суперечити міжнародним нормам. Він висловив думку, що вони можуть надавати підтримку на території України.

“Війська НАТО могли б здійснювати підтримку безпосередньо на території України, оскільки це не порушувало б жодних міжнародних правил”, — сказав Павел.

Петр Павел зазначив, що важливо встановити чітку різницю між розгортанням бойових військ і можливим залученням військ до “допоміжних” операцій, в яких НАТО вже має досвід. Він навів приклад тренувальної місії НАТО на території України після анексії Криму та окупації частини Донбасу.

Президент Чехії наголосив, що з погляду міжнародного права та Статуту ООН — ніщо не заважало б військам країн-членів НАТО надавати допомогу в Україні, аналогічно цивільним особам.

“Я б точно не відмовлявся від дискусії з цього приводу. Якби ми могли домовитися з союзниками про те, що, наприклад, замість того, щоб навчати українських військових на території країн-членів НАТО та переправляти тисячі військових, скажімо, до Польщі чи Чехії, було б набагато доцільніше переправляти декілька десятків інструкторів на українську територію і там навчати українських військових”, — сказав чеський президент.

Щодо потенційної реакції Росії на такі дії, Павел вказав на те, що російська сторона добре усвідомлює потужність НАТО та міжнародних правил.

Президент Чехії також наголосив на необхідності захищати законні інтереси і діяльність за допомогою міжнародних норм, особливо коли йдеться про навчання та обслуговування військового обладнання у суверенній країні, що не є втручанням у внутрішні справи.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.