Закуплені за ініціативи Чехії боєприпаси Україна може отримати у червні

Джерело: Euractive з посиланням на заяву радника прем’єр-міністра Чехії з питань національної безпеки Томаша Пояра

Боєприпаси – закуплені за ініціативою Чехії у країнах, які не входять до ЄС – можуть передати українським військовим у червні.

Ще у лютому Чехія запропонувала закуповувати боєприпаси у країнах, які не входять до ЄС, оскільки в країн-учасниць Євросоюзу запаси вичерпались. Ініціативу Чехії підтримали кілька європейських держав, які виявили бажання закупити боєприпаси для України.

“Мета нашої ініціативи — отримати боєприпаси на світових ринках, організувати фінансування та координувати доставку в Україну. Нашу безпеку не можна сприймати як належне” — заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала 12 березня на конференції на честь 25-річчя країни у НАТО.

На цей час понад 15 країн пообіцяли фінансувати боєприпаси. Серед них Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція та Норвегія, а також неєвропейські держави, зокрема Канада.

Чехія займається пошуком боєприпасів в інших країнах, тоді як ті, хто підтримав ініціативу, виділяють кошти на їх закупівлю. Чехія також координуватиме доставку на місця бойових дій в Україні.

Фіала повідомив, що підтверджено закупівлю 300 000 боєприпасів. Ще 200 000 обіцяють придбати.

За словами Фіали, закупівля 300 000 патронів була підтверджена, і ще 200 000 були обіцяні. Мета – поставити боєприпаси в Україну цього року.

“Я не хочу обіцяти неможливого, тому що навіть в ідеальній ситуації знадобляться місяці, щоб успішно доставити матеріал на передову, де він найбільше потрібен”, — сказав Фіала під час конференції.

Своєю чергою Томаш Поря повідомив, що незабаром кошти на закупівлю будуть отримані, після чого підпишуть контракти.

“На момент укладення контракту на доставку (боєприпасів) в Україну піде кілька тижнів. Починаючи з червня, поставки можуть надходити”, — додав він.

Пояр відмовився розкрити походження боєприпасів, заявивши, що ініціатива шукає боєприпаси по всьому світу, “де вони доступні за розумною ціною та розумної якості”.

Координатори ініціативи очікують, що Росія спробує зірвати поставки боєприпасів в Україну, тому всі інші деталі намагаються тримати в секреті.

  • 7 березня президент Чехії Петр Павел повідомив, що країна зібрала необхідну суму для закупівлі 800 000 артилерійських боєприпасів для України.

2 липня український письменник, музикант, а нині й військовослужбовець Сергій Жадан повідомив, що став почесним доктором філософії Українського вільного університету у Мюнхені.

2 липня король Нідерландів Віллем-Александр привів до присяги новий уряд країни більш ніж через сім місяців після виборів. Монарх прийняв членів оновленого Кабінету міністрів на чолі з безпартійним Діком Схофом у королівському палаці Нордейнд в Гаазі.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 2 липня. З початку доби відбулося 136 бойових зіткнень.

Втрата собаки чи кота може викликати особливо важкі емоції. У WP пояснили, що може допомогти впоратися з відчуттям емоційного спустошення.

Український прикордонник Вʼячеслав розповів про півтора року катувань, розстрілів та нелюдських умов утримання у російському полоні.