Словенія передала Україні третю машину швидкої допомоги

Фото: МОЗ України

Джерело: МОЗ України

Республіка Словенія передала для потреб медичної системи України третю сучасну машину швидкої допомоги типу C, яку обладнано інкубатором для новонароджених та іншим необхідним медичним устаткуванням для транспортування та надання невідкладної медичної допомоги новонародженим та недоношеним дітям.

З початку війни уряд Словенії надав близько 9 млн євро гуманітарної допомоги Україні – безпосередньо та через міжнародні організації, у тому числі 2 млн євро на фінансування гуманітарного проєкту президента України Володимира Зеленського “Зерно з України”. Допомога, яку Україна отримала до цього моменту, є найбільшою гуманітарною підтримкою Словенії за останнє десятиліття.

Наприкінці 2022 року міністерка закордонних та європейських справ Республіки Словенія Таня Файон передала послу України в Словенії Андрію Тарану дві нові обладнані за міжнародними стандартами машини швидкої допомоги типу B. Міністерство закордонних справ Словенії виділило 610 тисяч євро на закупівлю автомобілів швидкої допомоги.

Наприкінці 2023 року Словенія також пожертвувала Фундації першої леді України Олени Зеленської 200 тисяч євро на реконструкцію Центральної міської лікарні в Ізюмі на Харківщині.

Окрім державної допомоги, словенські неурядові організації зібрали щонайменше 5,5 млн євро допомоги, а приватні компанії, школи, муніципалітети та приватні особи зібрали 1,3 млн євро гуманітарної допомоги (переданої через Управління захисту та порятунку Республіки Словенія).

Левову частину гуманітарної допомоги Україні склала медична допомога у формі медикаментів та ліків, медичного обладнання, а також підтримка проєктів розвитку, спрямованих на найбільш вразливі верстви населення, у першу чергу дітей та інвалідів, їх реабілітацію та надання психосоціальної допомоги, зокрема в Одеській та Херсонській областях.

7 липня президент Володимир Зеленський прибув до Одеси у день Військово-морських сил. Також місто відвідали міністр оборони й закордонних справ Нідерландів Рубен Брекельманс та Каспаро Вельдкамп, а також новопризначений міністр оборони Великої Британії Джон Хілі. Глава держави повідомив про “хороші новини” у співпраці щодо зміцнення українського флоту з цими країнами.

7 липня новопризначений міністр оборони уряду Нідерландів Рубен Брекельманс спільно з главою МЗС країни Каспаро Вельдкампом здійснили перший робочий візит до України, під час якого повідомили, що разом із партнерами нададуть Україні додатковий комплекс ППО Patriot.

7 липня перша леді Олена Зеленська повідомила, що вже з вересня українським школярам викладатимуть курс соціально-емоційного навчання “Уроки щастя”. 

В Інституті вивчення війни застерігають від заяв глави РФ щодо миру. Аналітики переконані, що Путін не прагне миру, натомість намагається заспокоїти західних партнерів України хибними повідомленнями про готовність до переговорів.

7 липня у Франції відбувається другий тур виборів за парламенту. Вже до опівдня проголосували 26,63% громадян, що є рекордним показником з 1981 року.