Росія заглушила GPS літака Гранта Шаппса під час його візиту до Польщі

Джерело: The Telegraph

Росія заглушила сигнал системи глобального позиціювання (GPS) офіційного літака міністра оборони Великої Британії Гранта Шаппса під час його поїздки до Польщі.

Шаппс летів в літаку Dassault 900LX Envoy Королівських ВПС, щоб відвідати військову базу на Мазурі поблизу кордону з Білоруссю.

Проте, коли літак пролітав повз Калінінград, пілоти літака втратили доступ до GPS.

Фото: The Telegraph

На зворотному рейсі Росія знову заблокувала систему, цього разу на 30 хвилин. 

Внутрішній Wi-Fi літака також тимчасово не працював під час обох атак.

Джерело в обороні заявило, що перешкоди були “безпосередньо пов’язані з Путіним і нападом на Україну, а також з делікатною ситуацією навколо Калінінграда”.

Однак Шаппса запевнили, що це не загрожує безпеці літака. Пілоти мали план дій на випадок такої ситуації та змогли керувати іншими доступними засобами.

“Хоча Королівські ВПС добре готові впоратися з цим, це все одно створює непотрібний ризик для цивільних літаків і потенційно може поставити під загрозу життя людей. Цьому немає виправдання, і це дуже безвідповідально з боку Росії”, – додало джерело на умовах анонімності.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.