Уряд Нової Зеландії заборонить продаж одноразових електронних сигарет

Джерело: Reuters

Уряд Нової Зеландії заявив у середу, 20 березня, що заборонить продаж одноразових електронних сигарет, краще регулюватиме роздрібних торговців і збільшить для них штрафи, якщо вони продають товар особам віком до 18 років.

Уряд зазнав значної критики за скасування першого в світі закону про заборону продажу тютюну для майбутніх поколінь. В уряді заявили, що прагнуть скоротити куріння, але просто використовують інший підхід, включаючи додаткові правила щодо вейпінгу.

“Хоча вейпінг сприяв значному зниженню рівня паління, стрімке зростання кількості вейпінгу серед молоді викликає справжнє занепокоєння у батьків, вчителів і медичних працівників”, – сказав заступник міністра охорони здоров’я Кейсі Костелло.

Згідно з новими правилами, збільшаться штрафи для роздрібних торговців, які продають електронні сигарети особам віком до 18 років, буде переглянуто ліцензування роздрібних продавців вейпінгу, а всі одноразові вейпи будуть заборонені.

“Коаліційний уряд має намір боротися з вживанням електронних сигарет серед молоді та продовжувати знижувати рівень куріння, щоб досягти мети відмови від тютюнового диму – менше ніж 5% населення буде палити щодня до 2025 року”, – сказав Костелло.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.