У Запоріжжі затримано 19-річну дівчину, яка коригувала атаки РФ по місту

Джерело: Служба безпеки України

У Запоріжжі затримано 19-річну студентку, яку підозрюють у коригуванні атак РФ по місту та шпигуванні за працівниками СБУ.

За інформацією правоохоронців, дівчина співпрацювала з ФСБ РФ та коригувала ракетні удари по підприємствах Запорізької області, що задіяні в оборонно-промисловому комплексі.

Встановлено, що на замовлення ворога вона також шпигувала за місцевими співробітниками СБУ, щоб встановити запасні пункти дислокації Служби. Ці дані були необхідні росіянам для підготовки ракетних ударів.

Крім того, затримана намагалась встановити точні координати підприємств, які задіяні в оборонно-промисловому комплексі України.

Для цього окупанти передавали їй орієнтовні геолокації оборонних заводів, а вона, своєю чергою, поблизу них проводила дорозвідку на місцевості.

Під час стеження фігурантка фіксувала максимум інформації про об’єкти: від режиму їхньої роботи до інтенсивності руху вантажної техніки на відкритій території цехів.

Також вона “втемну” використовувала своїх друзів та одногрупників, у яких під час дружніх розмов розпитувала потрібну їй інформацію.

За її наведенням загарбники сподівались завдати прицільні ракетно-дронові удари по виробничих підприємствах.

Однак Служба безпеки завчасно викрила злочинні наміри агресора і затримала російську агентку на етапі збирання розвідувальної інформації.

За даними слідства, ворожою поплічницею виявилась 19-річна студентка місцевого університету, яка потрапила у поле зору ФСБ РФ восени 2023 року.

Згодом дівчину було дистанційно завербовано через її хрещену – колаборантку, що входить до керівного складу окупаційної адміністрації РФ в одному із тимчасово захоплених міст у Запорізькій області.

Саме через неї російська спецслужба давала вказівки завербованій агентці в обласному центрі і приймала «звіти» про виконані завдання.

Затриманій повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб). Вона перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення.

  • Співробітники Служби безпеки затримали агента ФСБ, який відстежував розташування укріпрайонів та опорних блокпостів, що забезпечують оборону північних рубежів України.
  • Співробітники Служби безпеки затримали поплічника росіян, який стежив за воїнами ЗСУ та чергував на російських блокпостах під час боїв за Харків

В США понад 50 людей загинули, а майже 3,5 мільйона залишилися без світла в суботу, 28 вересня, внаслідок сильного вітру та дощу, викликаних ураганом Хелен.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Букви підготували підбірку різноманітних фільмів, які вийдуть на екрани вже в жовтні.