Бельгія підтримала пропозицію ЄС надати Україні прибутки з конфіскованих активів РФ

Джерело: Devdiscourse

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо в четвер, 21 березня, заявив, що підтримує пропозицію Європейського Союзу перерахувати прибутки, отримані від заморожених російських активів, в Україну для закупівлі зброї.

“Пропозиція щодо самих надходжень, я вважаю, що це розумний спосіб зробити це. Я вважаю, що ідея розподілити їх переважно на закупівлю зброї цілком доцільна”, — сказав Де Кроо напередодні саміту лідерів ЄС.

Однак нагадаємо, що за даними ЗМІ, 21 березня на саміті навряд чи ухвалять рішення щодо конфіскації прибутків з конфіскованих активів РФ на користь України. Причина цього є позиція Угорщини.

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель, заявив, що запропонує ЄС використовувати 90% доходів від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України через Європейський фонд миру.

Раніше таку ж позицію висловлювала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Один з дипломатів Євросоюзу на умовах анонімності розповів, що більшість країн-членів ЄС погоджуються з такою пропозицією.

“Зараз Україна більше потребує коштів на озброєння, а, на жаль, не на відновлення. І ми прагнемо зробити все, щоб запобігти подальшим руйнуванням в Україні”, – зауважило джерело.

Проте, за даними дипломата, проти цього виступає Угорщина. За його словами, у Будапешті наполягають, що кошти повинні піти на що завгодно, тільки не на зброю.

Справу щодо замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо перекваліфікували на терористичний акт. З 15 травня і дотепер справу розслідували як спробу умисного вбивства.

Колишній речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат звинуватив нардепку Марʼяну Безуглу в поширенні даних про місцеперебування генералів ЗСУ в Дніпрі, яке ворог атакував ракетами.

Речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров заявив, що інформація про інтерв’ю президента Володимира Зеленського американському журналісту Такеру Карлсону не відповідає дійсності. Раніше той брав інтерв’ю у президента РФ.

Останнім часом прикордонники фіксують все більше спроб нелегально перетнути кордон. Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко заявив, що чоловіки готові платити “перевізникам” від $3000 до $20 000.

Протягом минулої доби, 3 липня, по всій лінії фронту зафіксовано 161 бойове зіткнення.