Франція спорядить Україні 78 САУ Caesar вже «найближчим часом»

Джерело: AP

Франція вже незабаром зможе спорядити Україні 78 гаубиць Caesar і збільшить постачання снарядів, щоб задовольнити термінові потреби Києва в боєприпасах для боротьби з повномасштабним вторгненням Росії, заявив міністр оборони Себастьян Лекорню.

Лекорню поінформував, що між Францією, Україною та Данією досягнуто домовленості про фінансування самохідних 155-мм гаубиць Caesar, що дозволить Франції “швидко спорядити” їх.

Крім того, Франція також поставила за мету поставити цьогоріч 80 тисяч снарядів для 155-мм гармат в Україну, що значно більше проти 30 тисяч, які Париж надав Україні з початку війни.

На додачу, за словами глави Міноборони, Франція бере участь у чеській ініціативі з закупівлі боєприпасів для України, які мають намір придбати за межами Європейського Союзу. Уряд Франції шукає кошти для фінансування пакету військової допомоги Україні у розмірі 3 млрд євро після масштабного скорочення витрат країни.

У січні міністр оборони Франції Себастьян Лекорню повідомив, що Франція виготовить для України 78 самохідних артилерійських установок CAESAR.

У Міноборони оприлюднили відео, на якому, українські захисники працюють на 155-мм французькій самохідній артилерійській установці CAESAR.

Довідка. САУ Caesar – французька 155-мм самохідна артилерійська установка, призначена для знищення живої сили, артилерійських батарей, дзотів, а також для забезпечення проходів у мінних полях і польових загородженнях.

  • Інженер-генерал з озброєння та голова Фонду підтримки України Жан-Франсуа Док під час зустрічі української та французької делегацій у Києві заявив, що Франція збільшить постачання боєприпасів до України у 2024 році.
  • Франція долучиться до підготовки українських пілотів на винищувачах. Для Франції військова підтримка України організована навколо трьох основних етапів: передачі озброєння; участь у програмах підготовки українських військовослужбовців; створення фінансових механізмів, які дозволять Києву безпосередньо купувати обладнання.
  • Франція готова поставити Україні додаткові обсяги техніки та озброєння, та запустити деякі спільні проєкти у сфері оборонної промисловості.
  • Українська переговорна команда на чолі із заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою провела черговий раунд переговорів із Францією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди.

Міністерство оборони повернуло Збройним силам України тисячі одиниць техніки. У відомстві зазначили, що “активно працюють над забезпеченням ЗСУ необхідними ресурсами”.

Окупація – термін, який став зрозумілішим для значної кількості українців у 2022 році. Вона може…

Під час матчу Євро-2024 Португалія-Франція французькі вболівальники вийшли з антиукраїнським плакатом про авіацію України.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 5 липня, на фронті відбулося 119 бойових зіткнень. Найгарячішою залишалася ситуація на Покровському напрямку. Також ворог активний на Лиманському і Торецькому напрямках.

Протягом дня, 5 липня, російські війська здійснили 18 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 73 вибухи.