Литва планує збільшити постачання дронів Україні: Сейм схвалив правки до закону

Джерело: Irytas.lt

26 березня Сейм Литви схвалив правки до закону про публічні закупівлі, які передбачають дозвіл організаціям закуповувати та використовувати для випробувань або передавати в інші країни дрони, які використовують компоненти китайських виробників. Відповідний крок дозволить збільшити постачання БпЛА Україні.

Після обговорення за проєкт проголосували 75 парламентарів, двоє утрималися, і жоден депутат не виступив проти.

Пропозиція передбачає, що організації можуть передати закуплені безпілотники з китайськими компонентами на підтримку України, яка бореться з російською агресією. Наголошується, що через нестачу зброї та боєприпасів в Україні безпілотники стали важливою частиною військових дій.

Поки що організації не можуть придбати товари, виробник чи контролююча особа яких зареєстровані у Китаї, оскільки їх вважають ненадійними, навіть якщо товари використовуються лише для тестування або передачі у підтримку іншим країнам.

22 березня в Міністерстві оборони України повідомили, що Литва передала українським захисникам системи боротьби з безпілотниками.

Також прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте повідомила, що країна виділяє 35 мільйонів євро у межах чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…