Іран пообіцяв помститись Ізраїлю після бомбардування посольства у Сирії

Джерело: CNN

Іран заявив, що помститься за бомбардування свого посольства. Винуватцем називають Ізраїль, однак деякі експерти вважають, що Іран посилить атаки на США.

Бомбардування іранського посольства у Сирії відбулось 1 квітня. Внаслідок атаки загинуло 7 офіційних осіб, зокрема Мохаммед Реза Захеді – головний командир елітної Революційної гвардії Ірану (КВІР), і старший командир Мохаммад Хаді Хаджі Рахімі.

Іран і Сирія звинуватили Ізраїль в організації атаки. Іран також попередив про “серйозну відповідь”, а потужне ліванське бойове угруповання Хезболла, яке підтримує Іран, заявило, що за удар буде “покарання та помста”. Іран також заявив, що притягне до відповідальності США за підтримку Ізраїлю.

Президент Ірану Ебрагім Раїсі звинуватив Ізраїль у нападі та заявив, що той “не залишиться без відповіді”.

Ізраїльські військові заявили CNN, що не коментують іноземні повідомлення, однак військовий речник заявив, що Ізраїль вважає, що ціль була “військовою будівлею сил Кудс” – підрозділу КВІР, відповідального за операції за кордоном.

“Згідно з даними нашої розвідки, це не консульство і не посольство. Повторюю, це не консульство і не посольство. Це військова будівля сил Кудс, замаскована під цивільну будівлю в Дамаску”, – сказав CNN речник Армії оборони Ізраїлю контрадмірал Даніель Хагарі.

Аналітики вважають, що одним із найпоширеніших наслідків удару по консульству може стати збільшення кількості нападів з боку ставлеників Ірану, особливо проти військ США.

“Ми можемо побачити збільшення або відновлення атак іракських ополченців і сирійських ополченців проти військ США. І це означало б, що напад Ізраїлю на Іран фактично робить цілями  американські війська на Близькому Сході”, – сказала CNN Тріта Парсі, виконавча віцепрезидентка Інституту відповідального державного управління Квінсі.

З початку війни в Газі ставленики Ірану почали напади на Ізраїль та його союзників, вимагаючи припинення вогню в палестинському анклаві.

Підтримувані Іраном сили в Іраку та Сирії здійснили десятки атак на військові позиції США в цих країнах – у січні трьох американських військових вбито під час атаки безпілотників на американський форпост в Йорданії, поблизу кордону з Сирією.

У відповідь США завдали ударів по десятках підтримуваних Іраном цілей в Іраку та Сирії.

Тим часом повстанці-хусити здійснили серію нападів на комерційні судна та західні військові судна в Червоному морі, головній артерії міжнародної торгівлі.

“Цілком очевидно, що ці ескалації іракськими ополченцями, яких підтримує Іран, безсумнівно, є відповіддю на те, що відбувається в Газі”, – сказала Парсі.

Поки Близький Схід готується до потенційної відповіді Ірану, Тегеран перебуває під тиском, щоб продемонструвати силу після нападу на консульство, не втягуючи регіон у ширшу війну.

Найпотужніший воєнізований союзник Ірану, Хезболла, може бути найімовірнішим інструментом.

Хезболла вже попередила, що Ізраїль заплатить за напад на консульство, і назвала Захеді та інших убитих “великими мучениками”.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.