35% українців вірять в астрологію, 25% – в екстрасенсорні здібності – КМІС

Скріншот: КМІС

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології (КМІС)

За результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, 35% українців вірять в астрологію, 25% – в екстрасенсорні здібності, 15% – у тарологію.

Принаймні в одне з цього переліку вірять 43% українців.

Вірять в астрологію, екстрасенсорні здібності й тарологію як чоловіки, так і жінки. Водночас вищий показник – серед жінок (49% вірять у принаймні одне з переліку проти 36% серед чоловіків).

Показник зростає з 26% серед респондентів до 30 років до 51% серед респондентів, старших за 60 років. Якщо серед респондентів з високим рівнем достатку 34% вірять у принаймні одне з переліку, серед осіб з дуже низьким достатком – 65%.

Опитування проводилось упродовж 17 лютого – 5 березня 2024 року серед 2008 українців віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування було проведене методом телефонних інтерв’ю.

Формулювання запитання та варіанти відповідей для респондентів виглядали наступним чином:

“Деякі люди вірять в астрологію, тарологію, екстрасенсорні здібності. Інші люди не вірять у це. А як щодо Вас? Ви особисто скоріше вірите чи ні у …

Астрологію – вплив небесних тіл на земний світ і людину (на її темперамент, характер, вчинки і долю);

Тарологію – читання життя / майбутнє за картами;

Екстрасенсорні здібності – ясновидіння, можливість рухати предмети силою думки тощо”.

“Кризові та психологічно складні періоди (як на суспільному, так і на особистісному рівнях) є “сприятливим” середовищем для зростання інтересу до таких речей, як астрологія, екстрасенсорні здібності, тарологія. За результатами опитування КМІС для NDI у листопаді 2023 року 66% українців відзначали погіршення психічного здоров’я після повномасштабного вторгнення (73% серед жінок і 56% – серед чоловіків). Крім цього, вибуховий розвиток цифрових технологій та їх міцне проникнення у повсякденне життя людей значно “спрощує” дотик мешканців до астрологів, віщунок тощо”, – пояснив соціолог та виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

8 жовтня Львівський апеляційний суд залишив під вартою 18-річного мешканця м. Дніпра, котрого підозрюють в умисному вбивстві мовознавиці, громадської діячки, народної депутатки України VII скликання Ірини Фаріон.

Сім’я покійного американського репера Тупака Шакура найняла адвоката Алекса Спіро для розслідування потенційного зв’язку між вбивством музиканта в 1996 році та Шоном Diddy Комбзом.

Глава британської контррозвідки МІ-5 Кен Маккаллум заявив, що російська розвідка має на меті влаштувати “хаос на британських та європейських вулицях”, і попередив, що Велика Британія нині постає перед найскладнішою і багатошаровою загрозою за всю свою історію.

Компанія Apple, яка протягом багатьох років випускала щорічні оновлення своїх головних продуктів, змінює концепцію. 

Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку електронного обліку вирощування та переміщення конопель для медичних цілей, продуктів їхньої переробки та лікарських засобів на основі канабісу, поінформував представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.