Імовірно, війська РФ активізували наступальні операції в Україні – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

В ISW зауважили, що останніми тижнями війська РФ збільшили кількість наземних штурмів, у поєднанні з масованими ракетно-дроновими ударами по енергосистемі України.

Аналітики зазначили, що від 20 березня українські військові почали повідомляти про відбиття великих штурмів росіян.

Зокрема 20 березня повідомили про відбиття великого штурму на Лиманському напрямку, опублікувавши геолокаційні кадри з пошкодженою бронетехнікою росіян.

Вже 30 березня ЗСУ зупинили ще один штурм окупантів, на заході від Авдіївки. Для штурму ворог застосував щонайменше 36 танків та 12 БМП. За даними українських військових, під час відбиття атаки було знищено 12 ворожих танків та 8 БМП.

Геолокаційні кадри від 3 квітня показують відбиття ще одного штурму військ РФ знову на Лиманському напрямку.

“Кадри від 3 квітня, ймовірно, нещодавні та відрізняються від кадрів російських штурмів поблизу Тернів від 20 березня. Можливо, російські війська посилять механізовані штурми до того, як навесні багниста місцевість стане помітнішою та ускладнить механізовану маневрову війну. Можливо, російські війська також посилюють механізовані напади, щоб скористатися нестачею військової техніки в Україні до прибуття очікуваної допомоги Заходу у сфері безпеки”, – зауважили фахівці.

На думку фахівців, такі посилені механізовані штурми, у поєднанні з посиленням ракетно-дронових атак по енергосистемі України можуть свідчити про активізацію загального темпу наступальних операцій російських військ.

Аналітики нагадали, що масовані обстріли України окупанти почали 22 березня.

Ймовірно, вважають експерти, окупанти прагнуть, аби українське командування забрало системи ППО з передових позицій для захисту енергооб’єктів. Це дало б змогу окупантам безпечніше здійснювати авіаційні операції для підтримки наземних штурмів.

В ISW також зреагували на повідомлення українського воєнкора Костянтина Машовця, який повідомив, що росіяни поступово переміщують матеріальні засоби та особовий склад на передові позиції невеликими кроками, що ускладнює для українських військ контроль за накопиченням російських військ та свідчить про те, що російські війська готувалися до масштабніших штурмових операцій.

Окрім цього, заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл 3 квітня заявив, що, за оцінками США, Росія “майже повністю відновила військову структуру” за останні кілька місяців.
Кемпбелл припустив, що окупанти вже мають достатньо живої сили та техніки, аби посилити поточні наступальні операції або ініціювати нові наступальні дії на нових напрямках.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський спростував заяву лідера РФ Володимира Путіна про оточення українських військових у Курській області, назвавши це “відвертою дезінформацією”.

Євросоюз остерігається, що у випадку перемоги Дональда Трампа на виборах президента США він послабить санкції проти Росії. Відтак зараз у блоці думають над тим, як закріпити обмеження проти країни-агресорки.

Німецький політик Родеріх Кізеветтер закликав Захід зреагувати на участь північнокорейських військових у війні проти України шляхом військової відповіді. Він наголосив, що потрібно надати Україні крилаті ракети Taurus і JASSM, посилити ППО на заході країни та розглянути можливість відправки військових для навчання.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 24 жовтня. Загалом від початку цієї доби відбулося 157 бойових зіткнень.

24 жовтня Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду дійшла висновку, що Монголія не співпрацювала під час арешту і видачі Володимира Путіна всупереч положенням Римського статуту, чим завадила діяльності Суду.