Чехія виділить десятки мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для України

Джерело: Reuters

Чехія, у межах власної ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України, виділить десятки мільйонів євро.

Ініціативу Чехії вже підтримали близько 18 країн. Найбільшу суму на закупівлю боєприпасів пообіцяла виділити Німеччина – 576 млн євро на 180 000 артилерійських снарядів.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала в етері телеканалу CNN Prima News ввечері 3 квітня повідомив, що чеський внесок у закупівлю становитиме сотні мільйонів крон. що дорівнює десяткам мільйонів євро.

“Це приблизно відповідає тій частці, яку повинна вкласти країна нашого розміру та процвітання”, — сказав Фіала.

Чехія через команду урядовців і приватних компаній шукали щонайменше 800 000 боєприпасів великого калібру з країн усього світу. Перші поставки в Україну очікуються до червня.

Але чеські урядовці заявили, що ця цифра не остаточна, і боєприпасів буде більше, якщо буде забезпечено більше фінансування.

  • Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що країна має можливість придбати для української армії снарядів і ракет на суму близько двох-трьох мільярдів євро, якщо ініціативу профінансують союзники.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський спростував заяву лідера РФ Володимира Путіна про оточення українських військових у Курській області, назвавши це “відвертою дезінформацією”.

Російські військові внесли технічні зміни у керовані авіаційні бомби (КАБи) і тепер вони летять на більшу відстань.

В Україні накопичено достатні запаси паливно-мастильних матеріалів для стабільного проходження осінньо-зимового періоду. 

За даними ЗМІ американці, які створюють фейкові новини про кандидатку на пост президента США Камалу Гарріс, працюють на розвідку Росії.

Уряд затвердив план боротьби з корупцією та іншими правопорушеннями серед медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) на засіданні 25 жовтня.