Справи Майдану: судитимуть ексзаступника командира кримського «Беркуту»

Джерело: Офіс генпрокурора

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього заступника командира ПМОП “Беркут” ГУ МВС України в АР Крим.

Йому інкриміновано незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, а також нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ст. 340; ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 365; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 121 КК України).

Слідством установлено, що експравоохоронець організував 18 лютого 2014 року у центральній частині м. Києва незаконне перешкоджання проведенню мирних зборів і демонстрацій із застосуванням фізичного насильства та спецзасобів.

Унаслідок незаконних дій ексміліціонера понад 100 учасникам зборів громадян спричинено тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Обвинувачений з 2014 року переховується на тимчасово окупованій території України – АР Крим. У зв’язку з цим досудове розслідування щодо нього здійснювалось у спеціальному порядку (in absentia).

Також суд обрав стосовно колишнього “беркутівця” запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Раніше ексберкутівця вже було засуджено в іншій справі до 15 років позбавлення волі за державну зраду та перевищення влади і службових повноважень працівником правоохоронного органу, а також незаконне перешкоджання проведенню зборів і мітингів 10-11 грудня 2013 року.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.