Френсіс Коппола святкує 85-річчя: біографія та найкращі фільми режисера

Джерело: Букви

7 квітня свій 85-й День народження відзначає американський режисер, продюсер та сценарист, який п’ять разів нагороджувався премією “Оскар”, Френсіс Форд Коппола.

Френсіс Форд Коппола народився в Детройті, в сім’ї емігрантів італійського походження — Кармайна та Італії Копполи. Більшу частину свого дитинства майбутній режисер провів в Квінзі, одному з районів Нью-Йорка, в який сімейство переїхала через роботу батька.

Ще змалечку Френсіс почав цікавитися постановками. Захворівши на поліомієліт, він був прикутий до ліжка, тож багато часу проводив за “режисурою” домашнього лялькового театру.

Крім того, велике захоплення театром викликало і читання п’єси “Трамвай Бажання”. В тому ж юному віці Коппола намагався створювати власні фільми — невеликі змонтовані фрагменти відзняті вдома на плівку.

Коппола вступив в приватний Університет Гофстра, де вивчав театральне мистецтво і отримав стипендію по драматургії.

Дуже важливим для біографії митця є постать радянського режисера-новатора Сергія Ейзенштейна, чий німий художній фільм “Жовтень” справив неабияке враження на Копполу та переконав все ж займатись постановкою в кіно, а не театрі.

Першою помітною роботою критики називають фільм “Божевілля 13” 1963 року. Стрічка в жанрі жахів розповідає історію вдови, що намагається хитрістю заволодіти спадком загиблого чоловіка. З метою виманити статки в багатої родини покійного, жінка приїздить до їхнього моторошного маєтку, де на неї чекає смертельна небезпека.

Справжній тріумф Копполи — військова драма “Паттон” 1970 року. Біографічна стрічка акцентує увагу на постаті генерала Джорджа Сміта Паттона, що був одним з військових командувачів армією США в часи Другої світової війни.

За роботу над сценарієм картини митець був нагороджений “Оскаром”, фільм переміг в семи номінаціях.

Культова кримінальна драма “Хрещений батько”

У 1972 році відбулася прем’єра “Хрещеного батька” — екранізації однойменного романа-бестселлера авторства Маріо П’юзо.

Фільм вважається одним з найкращих трилерів в історії та має цілий ряд престижних відзнак: три премії “Оскар” (найкращий фільм, найкращий сценарій та найкраща чоловіча роль) та п’ять “Золотих глобусів” (з шести номінацій).

Драма стала справжнім касовим хітом, з бюджетом в $6 млн — фільм заробив в прокаті близько $291 млн!

Історія про кримінальну династію Корлеоне, що ладна знищити будь-кого на своєму шляху.

Фільм Копполи мав неабиякий вплив на подальший розвиток подібних “фільмів про мафію”. Наприклад, “Славних хлопців” Мартіна Скорсезе, “Недоторканних” Браяна Де Пальми та “Одного разу в Америці” Серджо Леоне.

Детективний трилер “Розмова”

Наступним хітом режисера стала картина “Розмова”. Сюжет зосереджується на персонажі Гаррі — експерта з прослуховування та спостереження, що отримав замовлення записати, на перший погляд, звичайну розмову. Однак, після маніпуляцій з плівкою, герой розуміє, що ті кого він підслуховує можуть бути в смертельній небезпеці.

“Розмова” була номінована на премію “Оскар” в трьох номінаціях, а також представлена на Каннському фестивалі, де отримала головний приз — “Золоту пальмову гілку”.

Готична драма “Дракула Брема Стокера”

Наступний знаковий проєкт режисера — кіноадаптація роману Брема Стокера “Дракула”. До проєкту долучились Кіану Рівз та Ентоні Гопкінс, який вже мав світове визнання та премію “Оскар” за роль Ганнібала Лектера в “Мовчанні ягнят”. Образ Дракули втілив британський актор Ґері Олдмен, для якого ця роль стала проривною в його кар’єрі.

Стрічка мала неабиякий комерційний успіх. Зібравши трохи більше $215 млн в прокаті (при бюджеті в $40 млн) — фільм став найкасовішою екранізацією історії про упиря.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.