У 2024 році Україна розраховує отримати понад €11 млрд в межах програми Ukraine Facility

Джерело: Міністерство фінансів України

Міністр фінансів України Сергій Марченко повідомив, що цього року Україна розраховує отримати ще понад 11 мільярдів євро від ЄС в межах програми Ukraine Facility.

Під час робочого візиту до Черноббіо, Італія, міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з комісаром Європейського Союзу з питань економіки Паоло Джентілоні.

Сторони обговорили співпрацю України з ЄС в межах фінансового інструменту Ukraine Facility та впровадження Україною реформ визначених у плані України у межах інструменту.

Сергій Марченко висловив вдячність європейським партнерам за всебічну та ритмічну допомогу Україні, а також довіру до нашої країни як до партнера.

Від лютого 2022 року Європейський Союз надав Україні понад 30 млрд євро прямої бюджетної підтримки.

Нагадаємо, що у березні 2024 року Україна отримала перший транш в межах перехідного фінансування Ukraine Facility обсягом 4,5 млрд євро. Наступний транш обсягом 1,5 млрд євро в межах перехідного фінансування Україна може отримати вже у квітні за результатами виконання реформ, та позитивної оцінки Європейської Комісії. Україна вже виконала три з п’яти індикаторів.

Також на найближчі три місяці Мінфін України має виконати три індикатори в сфері своєї відповідальності для залучення подальшої бюджетної підтримки:

  • схвалення плану цифровізації Державної митної служби України (виконано);
  • схвалення Бюджетної декларації на 2025-2027 роки;
  • схвалення плану заходів з реалізації Дорожньої карти реформування управління державними інвестиціями.

Виконання всіх індикаторів за програмою для першого етапу дозволить залучити бюджетну підтримку обсягом близько 4 млрд євро. Загалом, у 2024 році інструментом передбачено 16 млрд євро.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…