8 квітня – роковини смерті Маргарет Тетчер: життєвий та політичний шлях «Залізної леді»

Джерело: Букви

Сьогодні, 8 квітня, 11-ті роковини з дня смерті колишньої прем‘єр-міністерки Великої Британії Маргарет Тетчер.

Маргарет Хільда ​​Тетчер народилася 13 жовтня 1925-го у британському місті Грантем, у родині бакалійника.

У дитинстві вона не тільки вчилася на відмінно, але і грала на піаніно, займалася хокеєм на траві, плаванням, спортивною ходьбою і відвідувала курси поетичної майстерності.

Маргарет мала дві вищі освіти: хімічну та юридичну. Після закінчення Оксфордського університету в 1947 році її прийняли в одну з популярних компаній на посаду хімикині-дослідниці.

У 1950 році майбутня “Залізна леді” вперше балотувалася до парламенту, але спроба виявилася невдалою. До палати громад від Консервативної партії вона потрапила у 1959 році. Тетчер обійняла посаду голови парламентського пенсійного комітету, поєднуючи цей пост із посадою голови комітету з національної безпеки.

У 1951 році Маргарет вийшла заміж за Деніса Тетчера. 15 серпня 1953-го у пари народилася двійня, дівчинка і хлопчик – Керол і Марк Тетчер.

Фото з відкритих джерел

У 1970 році Едвард Хіт призначив Тетчер на посаду міністерки оборони, а через п’ять років вона перемогла на виборах і стала лідеркою партії.

Перемога консерваторів в 1979 році на виборах до палати громад зробила Маргарет Тетчер прем’єр-міністеркою. Вона стала першою жінкою, яка зайняла цей пост у Великій Британії.

За 11 років перебування на посаді глави британського кабінету “Залізна леді” провела ряд жорстких економічних реформ, ініціювала передачу в приватні руки секторів економіки, де традиційно панувала монополія держави (авіакомпанії British Airways, газового гіганта British Gas і телекомунікаційної компанії British Telecom), виступала за збільшення податків.

Після окупації Аргентиною в 1982 році спірної території – Фолклендських островів, Тетчер відправила в південну Атлантику військові кораблі, і британський контроль над островами було відновлено в лічені тижні. Це стало ключовим фактором для другої перемоги консерваторів на парламентських виборах в 1983 році.

Третій термін прем’єрства став для Маргарет Тетчер найважчим. Після запровадження низки непопулярних заходів їй фактично не залишалося нічого іншого, окрім як покинути свій пост. У листопаді 1990 року Тетчер оголосила про свою добровільну відставку “в ім’я єдності партії і перспективи перемоги на загальних виборах”.

Період правління Тетчер був найдовшим строком прем’єрства у 20 столітті.

Всього через два роки після відставки, у 1992 році, Тетчер повернулася у політику. Після надання королевою Єлизаветою II їй титулу баронеси Маргарет стала членкинею палати лордів.

Фото з відкритих джерел

Починаючи з 2002 року стан здоров’я Маргарет Тетчер значно погіршився, і вона поступово відійшла від громадської та політичної діяльності. В останні роки життя “Залізна леді” пережила кілька мікроінсультів , а також страждала деменцією.

8 квітня 2013 року 87-річна баронеса Тетчер померла від інсульту. Згідно з її волею, її поховали на території Королівського шпиталю Челсі поруч із чоловіком.

У Великій Британії смерть Тетчер, яка провела багато жорстких реформ, викликала неоднозначну реакцію. По всій країні пройшли акції під гаслом “Відьма померла”, а однойменна пісня із фільму “Чарівник країни Оз” 1939 року зайняла перші місця в британських чартах.

Цікаві факти про Маргарет Тетчер

1. Наставником маленької Маргарет став рідний батько — Альфред Робертс. Він з ранніх років вчив її бути несхожою на інших і прагнути до лідерства. Він не визнавав фраз “Я не можу” і “Це занадто важко”. Примітно, що у нього не було вищої освіти, але це зовсім не заважало прищеплювати Маргарет любов до знань. Альфред із донькою були регулярними відвідувачами місцевої бібліотеки — брали по дві книги на тиждень, щоб читати по черзі.

2. Довше, ніж Маргарет Тетчер, у ХХ столітті країною керував тільки Вінстон Черчилль. Пост прем’єр-міністерки Великої Британії Маргарет займала протягом 11 років.

3. Найвідоміше прізвисько Маргарет Тетчер — “Залізна леді”. Так жінку назвали в радянській газеті “Красная звезда” за різкий вислів у бік Радянського Союзу. Маргарет дуже сподобалося прізвисько і вона охоче його використовувала. Наприклад, першу виборчу компанію жінка провела під гаслом “Великій Британії потрібна залізна леді”.

4. “Залізна леді” стала першою прем’єр-міністеркою, якій спорудили пам’ятник ще за життя. У лютому 2007 року в будівлі британського парламенту встановили пам’ятник Маргарет Тетчер. Її бронзова фігура стоїть навпроти фігури Вінстона Черчилля.

5. Тетчер отримала прізвисько “викрадачка молока” від своїх супротивників-лейбористів. Так вони відреагували на розпорядження Тетчер на посаді міністерки освіти скасувати безкоштовну роздачу молока школярам.

6. Політикиня мала дуже витончений смак і прекрасно вміла підбирати вбрання. Одного разу Маргарет і королева Єлизавета Друга прийшли на світський захід в дуже схожих строях. Відтак  Тетчер запропонувала королеві погоджувати вбрання, але та відмовилася.

7. Однією з улюблених книг Тетчер була “Дорога до рабства” лауреата Нобелівської премії в галузі економіки Фрідріха фон Хайєка, написана в 1944 році.

Найкращі цитати “Залізної Леді”

90% наших турбот стосуються того, що ніколи не станеться.

Я виключно терпляча, за умови, що врешті-решт буде по-моєму.

Ніколи не слухайте осуду на свою адресу. Бо, навіть якби ви вміли ходити по воді, то будьте впевнені, хтось обов’язково скаже: “Дивіться, він навіть не вміє плавати”.

Ніколи не здавайся і ти побачиш, як здаються інші.

Неможливо зрозуміти всіх, якщо не прислухатися до кожного.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.